Wykonanie
Od dawna miałam ochotę na pyszną
rybę na obiad, ale nie koniecznie w formie klasycznej. W sklepie znalazłam piękną, tańszą wersje
łososia, czyli
pstrąga łososiowego i postanowiłam zapakować go do
ciasta francuskiego .

Robiłam już podobne danie
ryba w cieście francuskim, jednak jak wiadomo wszystko z czasem ulega modyfikacjom i, mam nadzieję, ulepszeniom. Chciałam pokazać ile się zmieniło przez te 10 miesięcy.Składniki (dla 3 osób):ok.600g
pstrąga łososiowegoopakowanie
ciasta francuskiegosos sojowysól,
pieprzcytrynaparmezan w kawałku
jajko do posmarowaniaPrzyrządzanie:Z
ryby zdjąć skórę, oczyścić z ewentualnych ości, opłukać i wysuszyć. Dzielimy na trzy kawałki, lub tyle ile potrzebujemy. Każdy kawałek oprószamy
pieprzem i niewielką ilością
soli. Skrapiamy
sokiem z cytryny i niewielką ilością
sosu sojowego. Odstawiamy na 15minut.

Przygotowujemy
ciasto francuskie, czyli delikatnie rozwałkowujemy i przekrawamy na 6 części. Na jeden kawałek kładziemy
pstrąga i przykrywamy go drugiem kawałkiem. Brzegi dokładnie ze sobą sklejamy.Wierzch gotowych paczuszek smarujemy
jajkiem oraz kładziemy kawałki
parmezanu.

Pieczemy przez ok.40minut w temp. 180stopni. Właściwie czas i temperatura zależy od piekarnika.

Najlepiej smakuje ze świeżą
sałatą.