Wykonanie
Przedświąteczne przygotowania trwają, jesteśmy mocno zabiegani, czasem ciut zmęczeni ,ale jeść przecież trzeba codziennie.Doskonałym rozwiązaniem / na pewno dla mnie/ na przygotowanie fajnego obiadu jest wykorzystanie "Pomysłu na …papirus "
Winiary ,który od pewnego czasu znajduje coraz więcej zwolenników. Są również zagorzali przeciwnicy „torebkowych” dań i "papirus" mocno krytykowany nie wszystkim przypadł do gustu / zbyt dużo
soli i dodatek tajemniczego tłuszczu/, ale każdy indywidualnie decyduje o sposobie przygotowania swoich posiłków. Kto chce może spróbować.........U mnie "papirus" od pewnego czasu jest w stałej rezerwie i jeśli mam ochotę chętnie po niego sięgam. Wypróbowałam już wersje
kurczakowe , wiem jak smakuje
ryba pieczona w pergaminie , a dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów mielonych.Wiem, że można je usmażyć"normalnie" na tłuszczu lub używając patelni teflonowej z minimalną jego ilością, można je upiec w piekarniku, ale ja miałam ochotę właśnie na kotlety "papirusowe".PAPIRUS w/g mnie został stworzony po to, by ułatwiać przygotowanie pos łków, a więc to , co do niego wkładamy powinno być proste i mało skomplikowane ......
Składniki:/ dla 4 osób/-1 op. „Pomysł na... papirus” z
ziołami prowansalskimi-400 g mieszanego
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego-1
jajko-1/2
czerwonej cebuli-1 ząbek
czosnku-2-3 łyżki
bułki tartej-1 łyżka
oliwy z oliwek-1 łyżka posiekanej kolendry/lub zielonej pietruszki/Wykonanie:
-
Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i lekko podsmażyć na
oliwie.-
Mięso umieścić w misce, dodać podsmażoną
cebulę, zmiażdżony ząbek
czosnku,
jajko,
bułkę tartą - Dokładnie wymieszać.- Pod koniec dodać posiekaną
kolendrę lub
pietruszkę. / Nie solić /- Wyrobioną masę
mięsną podzielić na porcje formując zwarte lulki
mięsa , które należy bezpośrednio kłaść na rozłożoną połówkę pergaminu.-
Mięso lekko spłaszczyć formując niezbyt gruby, owalny kotlecik tak, aby mieścił się na pergaminie.-Przykryć drugą połówką pergaminu, delikatnie przygnieść i kłaść na rozgrzaną/ średnia moc/ , suchą patelnię .-Smażyć z obu stron po 4-5 minut.-W czasie smażenia
mięso wchłania aromat i
przyprawy z papirusa , a więc wcześniejsze doprawianie
mięsa nie jest konieczne.-Po usmażeniu
mięso przełożyć na talerze /papirus usunąć/ i podawać z ulubioną surówką.........u mnie z
kapusty włoskiej z dodatkiem
marchewki,
jabłka i białych
winogron.
Aromatyczne, pachnące kotlety upieczone bez użycia tłuszczu/pomijam ten dodany przez producenta/