ßßß Cookit - przepis na Wieprzowe kotleciki Pascala

Wieprzowe kotleciki Pascala

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie lubicie tradycyjnych mielonych, jeśli nie znosicie smażenia mięsa i pryskającego tłuszczu, jeśli chcecie odchudzić troszkę wieprzowe kotlety, to ten przepis jest dla Was. To kolejna propozycja z książki kucharskiej Lidla. Bardzo aromatyczne, szybkie w przygotowaniu i smaczne kotleciki.
SKŁADNIKI
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2-3 łyżki posiekanej naci pietruszki
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
łyżka tartego kminku
szczypta pieprzu cayenne
jajko
bułka tarta
pieprz
sól
odrobina oliwy lub oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni grillowej
Mięso przekładamy do miski.
Czosnek i cebulę drobno siekamy. Dodajemy do mięsa.
Do wieprzowiny dorzucamy kolendrę, pietruszkę, sok z cytryny. Wbijamy jajko. Dosypujemy ok 30 g bułki tartej i mieszamy.
Dodajemy przyprawy i dalej wyrabiamy masę.
Dodajemy 20-30 g bułki tartej i mieszamy.
Ręce smarujemy oliwą i formujemy z mięsa kotleciki, które potem obsmażamy na petelni grillowej.
Następnie przekłądamy kotelciki do żaroodpornego naczynia i pieczemy 6 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Mozna podawać z sosem jogurtowym (jogurt, pieprz,sól).
Źródło:http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2014/01/wieprzowe-kotleciki-pascala.html