Wykonanie
Jeśli nie lubicie tradycyjnych mielonych, jeśli nie znosicie smażenia
mięsa i pryskającego tłuszczu, jeśli chcecie odchudzić troszkę wieprzowe kotlety, to ten przepis jest dla Was. To kolejna propozycja z książki kucharskiej Lidla. Bardzo aromatyczne, szybkie w przygotowaniu i smaczne kotleciki.SKŁADNIKI0,5 kg
mięsa mielonego1
cebula2-3 łyżki posiekanej świeżej
kolendry2-3 łyżki posiekanej naci
pietruszkiłyżka
soku z cytrynyząbek
czosnkułyżka tartego
kminkuszczypta
pieprzu cayennejajkobułka tartapieprzsólodrobina
oliwy lub
oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni grillowej
Mięso przekładamy do miski.
Czosnek i
cebulę drobno siekamy. Dodajemy do
mięsa.Do
wieprzowiny dorzucamy
kolendrę,
pietruszkę,
sok z cytryny. Wbijamy
jajko. Dosypujemy ok 30 g
bułki tartej i mieszamy.Dodajemy
przyprawy i dalej wyrabiamy masę.Dodajemy 20-30 g
bułki tartej i mieszamy.Ręce smarujemy
oliwą i formujemy z
mięsa kotleciki, które
potem obsmażamy na petelni grillowej.Następnie przekłądamy kotelciki do żaroodpornego naczynia i pieczemy 6 minut w piekarniku w 180 stopniach.Mozna podawać z
sosem jogurtowym (
jogurt,
pieprz,
sól).