Wykonanie
Kofte, czyli kotleciki z
mięsa mielonego, pieczone w piekarniku, chrupiące i pikantne. Uzależniający smak.M. był zachwycony. Do tego salsa ze świeżych
pomidorów,
kuskus i
sałata z sosem
miętowym.Sobotni obiad podano!Kofte300 g
mięsa mielonegocebula2 ząbki
czosnkugarść świeżej
kolendryjajkopieprz cayennesólok. pół szkalnki
kaszy mannyłyżeczka
kminu rzymskiego ( ang. cumin)
Cebulę i
kolendrę drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy
mięso i
jajko,
kmin rzymski, doprawiamy
pieprzem i
solą. Dosypujemy
kaszy manny i wyrabiamy . Lepimy małe pulpeciki wielkości około 3-4 cm.Pulpeciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut. Po około 25 minutach odwracamy kotleciki na drugą strone i dalej dopiekamy.Salsa pomidorowa2 dojrzałe
pomidorypół
cebulikilka gałązek
kolendry10 zielonych
oliwek2 małe ząbki
czosnkusok z połowy
cytryny2 łyżki
oliwy extra virgin
pieprz i
sólCebulę,
kolendrę,
oliwki i
czosnek drobno siekamy,
pomidory kroimy w kosteczkę o
boku ok. 5 mm. Wszystko razem mieszamy, dodajemy
sok z cytryny i
oliwę, doprawiamy
pieprzem i
solą.Podajemy z kotlecikami.Salsa stanowi także wspaniały dodatek do
pieczywa,
wędlin czy
chipsów typu nachos.