Wykonanie
Dziś trochę pofantazjujemy z
ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z
kaszanką).Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dańz
mięsem czy z
grzybami.Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu).Gotujemy 1-2 ćwiartki z
kurczaka tak, jak na rosół.
Nie zapomnijmy o opalonej
cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak,ale zapewnia też klarowność.
Ćwiartki,
marchew i
cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy
mięso od kości.
Do
mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg
wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie
mięso oraz
marchew i
cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno
jajko,
sól,
pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki.
Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji.Układamy w foremkach na babeczki.
Smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 15-20 minut.
Gdy są już rumiane wyjmujemy z piekarnika i dajemy im chwilkę na przestudzeniea następnie wyjmujemy je z foremek.
Są pyszne!
Smacznego!