ßßß
Sałatka ta powstaje najczęściej w poniedziałek i serwowana jest w tym dniu na obiad....jako drugie danie. Przygotowanie jej w ten właśnie dzień wiąże się oczywiście z niedzielnym rosołem /ostatnio bywa u mnie baaaaaardzo rzadko/ i ugotowanym mięsem wołowym.Bez większego nakładu pracy propozycja na poniedziałkowy obiad .......
Jest to ulubione danie mojego męża. Sałatka w moim wykonaniu jest trochę zmieniona i odrobinę wzbogacona. W wersji oryginalnej /mojego męża/ wystarczy ugotowane mięso wołowe pokroić w kostkę, dodać ugotowane plasterki ziemniaków , trochę cebulki ,ogórek kiszony i dużo pieprzu.Moje dania są jednak dość mocno przesiąkniete elementami kuchni śródziemnomorskiej ,a więc dorzucam moje ulubione dodatki i sałatka zmienia nieco swój smak i wygląd.Myślę, że mężowi również przypadnie do gustu ......
Składniki: /ilości dowolne/ugotowane mięso wołowe/ z rosołu/kilka ugotowanych, przestudzonych ziemniakówogórki kiszone lub konserwowecebulakilka suszonych pomidorów/ w oliwie/kawałek pieczonej lub marynowanej paprykikaparyczarne oliwkizielona sałatka do dekoracjizielona pietruszka lub majeraneksól do smakuświeżo zmielony pieprzpapryka słodka w proszkuorazgałązka rozmarynu i oliwa do podsmażenia mięsaoliwa z oliwek i musztarda do sosuWykonanie:-Mięso wołowe pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, pieprzem , /ewentualnie solą/ i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem rozmarynu do delikatnego przyrumienienia się z każdej strony. Przełożyć do miski .-Ugotowane , schłodzone ziemniaki pokroić w kostkę, ogórki w słupki , cebulę w cienkie krążki, pomidory i paprykę w paseczki.Przełożyć do miski z mięsem.-Do przygotowanych składników dodać pokrojone oliwki , kapary /w dowolnej ilości/.-Oliwę wymieszać z musztardą i odrobiną letniej wody / np. 2 łyżki oliwy i 1 łyżka musztardy, 1 łyżka wody / i dodać do sałatki. Zamiast sosu musztardowego sałatkę można skropić oliwą i octem winnym.-Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i przełożyć na półmisek wyłożony zieloną sałatką.-Posypać świeżo zmielonym pieprzem , ozdobić majerankiem lub zielona pietruszką.
