Wykonanie
Chyba nie ma bardziej tradycyjnego hiszpańskiego dania jak tortilla z
ziemniaków. Ewentualnie paella, którą także polecam.Dzisiaj proponuję Wam przepis podstawowy na to danie, które już samo w sobie jest przepyszne. Ale można także do niego dodać pokrojone chorizo, marynowaną lub świeżą
paprykę,
cukinię...Składniki (na obiad dla 2 osób lub przekąskę dla 6):50-60 dag
ziemniaków5
jajek1 mała
cebulaok. 6 łyżek
oliwysól,
pieprz, suszona
słodka paprykaPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy lub ścieramy na jak najcieńsze talarki.
Cebulę drobno siekamy . Na patelni o średnicy ok. 22 cm rozgrzewamy
oliwę i smażymy na niej
ziemniaki pilnując by się nie przypaliły. Gdy będą się rumienić zdejmujemy je z ognia i odcedzamy na sitku nad miską. Z
oliwy, która ścieknie do miski łyżkę nalewamy na tę samą patelnię i smażymy na niej
cebulę aż się zeszkli, a następnie odcedzamy razem z
ziemniakami.W międzyczasie
jajka wbijamy do dużej miski i dosypujemy przypraw. Usmażone i odcedzone
ziemniaki i
cebulę przekładamy do
jajek i wszystko dokładnie mieszamy . Wylewamy na rozgrzaną patelnię z 2-3 łyżkami
oliwy (używamy tej odcedzonej od
ziemniaków).Tortillę smażymy na małym ogniu ok. 8 minut, aż
jajka nie będą zupełnie płynne. Równocześnie pilnujemy, by tortilla się nie przypaliła od
spodu . Do obrócenia tortilli używamy dużego talerza. Kładziemy go wierzchem na patelnię i jednym szybkim ruchem obracamy. Tortillę zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię i smażymy jeszcze 3 minuty zwiększając ogień.Tortillę podajemy jako danie główne lub kroimy na kawałki jako tzw. "tapas" - przekąski (możemy w każdy kawałek wbić wykałaczkę). Można także zjeść kanapkę z kawałkiem tortilli, tak jak robią to Hiszpanie. :)