Wykonanie

Bardzo aromatyczne, pachnące
przyprawami i
wędzonym boczkiem, proste do przygotowania i pyszne grillowane ziemniaczki.Pieczone /grillowane/
ziemniaki są świetnym dodatkiem do grillownych dań
mięsnych oraz warzyw.Podane z dowolną
sałatką warzywną mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie.

Składniki;12 szt
młodych ziemniakówok.100 g
sera ementaler pokrojonego w cienkie plastry/12 wąskich plasterków/24 szt plasterki cieniutko pokrojonego
surowego boczku wędzonego1 łyżeczka
przyprawy "Jarzynka "po szczypcie przypraw:
czosnek granulowany,
papryka słodka,
koperek suszony,
kminek mielony,
pieprz czarny,
majeranek,
kurkuma,
kolendrakilka gałązek świeżego
rozmarynu
Wykonanie:Wszystkie
przyprawy dokładnie wymieszać.
Ziemniaki wyszorować, zdjąć skórkę/lub obrać/ i obgotować w lekko osolonej wodzie.
Ziemniaki nie mogą być rozgotowane , powinny być półtwarde. Przestudzone ziemniaczki posypać delikatnie
przyprawami i owinąć w plastry
sera. Przygotować po 2 plasterki
boczku na każdy kartofelek. Plastry położyć jeden na drugim w krzyż i ułożyć na nich
ziemniaka . Ściśle owinąć każdy ziemniaczek dokładnie okrywając
ser. Gałązki
rozmarynu podzielić na mniejsze części, usunąć liście z dolnej części i wbić w każdy ziemniaczek. Zamiast
rozmarynu można włożyć do ziemniaczków gałązki
tymianku lub
majeranku.Tak przygotowane
ziemniaki grillować z każdej strony ok.10 min.Podawać gorące jako samodzielne danie z dodatkiem warzyw lub do grillowanych dań
mięsnych.Doskonałym dodatkiem do
ziemniaków jest świeży grillowany
czosnek. Wystarczy przekroić go/całą główkę/ w poprzek i grillować razem z
ziemniakami.

Dla amatorów pikantnych przypraw proponuję salsę meksykańską
