ßßß Cookit - przepis na Grillowane ziemniaczki z serem i wędzonym boczkiem

Grillowane ziemniaczki z serem i wędzonym boczkiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo aromatyczne, pachnące przyprawami i wędzonym boczkiem, proste do przygotowania i pyszne grillowane ziemniaczki.
Pieczone /grillowane/ ziemniaki są świetnym dodatkiem do grillownych dań mięsnych oraz warzyw.
Podane z dowolną sałatką warzywną mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie.
Składniki;
12 szt młodych ziemniaków
ok.100 g sera ementaler pokrojonego w cienkie plastry/12 wąskich plasterków/
24 szt plasterki cieniutko pokrojonego surowego boczku wędzonego
1 łyżeczka przyprawy "Jarzynka "
po szczypcie przypraw: czosnek granulowany, papryka słodka, koperek suszony, kminek mielony, pieprz czarny, majeranek, kurkuma, kolendra
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać.
Ziemniaki wyszorować, zdjąć skórkę/lub obrać/ i obgotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą być rozgotowane , powinny być półtwarde. Przestudzone ziemniaczki posypać delikatnie przyprawami i owinąć w plastry sera. Przygotować po 2 plasterki boczku na każdy kartofelek. Plastry położyć jeden na drugim w krzyż i ułożyć na nich ziemniaka . Ściśle owinąć każdy ziemniaczek dokładnie okrywając ser. Gałązki rozmarynu podzielić na mniejsze części, usunąć liście z dolnej części i wbić w każdy ziemniaczek. Zamiast rozmarynu można włożyć do ziemniaczków gałązki tymianku lub majeranku.
Tak przygotowane ziemniaki grillować z każdej strony ok.10 min.
Podawać gorące jako samodzielne danie z dodatkiem warzyw lub do grillowanych dań mięsnych.
Doskonałym dodatkiem do ziemniaków jest świeży grillowany czosnek. Wystarczy przekroić go/całą główkę/ w poprzek i grillować razem z ziemniakami.
Dla amatorów pikantnych przypraw proponuję salsę meksykańską
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/06/grillowane-ziemniaczki-z-serem-i.html