Wykonanie
Zaczynacie już powoli myśleć o Bożym Narodzeniu? Niektóre przysmaki już teraz należy robić. Niedługo nastawię długodojrzewający piernik oraz
buraki do ukiszenia na barszcz, a ponieważ juz teraz w mojej głowie krążą pomysły na świąteczne dania to jednym z nich się podzielę. Fantastyczny, bardzo zdrowy tatar ze
śledzia podany na grubym plasterku pieczonego
ziemniaka. Pyszna, pełna smaku przystawka/przekąska doskonała na Wigilię. Zrobiłam dziś troche na spróbowanie - robi się raz dwa, a ja żałuję, że zrobiłam tak mało. Napewno przygotuję taką przekąskę na Wigilię, a do tej
pory jeszcze pewnie nie raz zagości w moim domu bez żadnej okazji.Sądzę, że nada się też na przekąskę na niedużą imprezę - wszytsko można przygotować wcześniej a podczas przyjęcia tylko podgrzać
ziemniaki w piecu. Mogą się trochę wysuszyć ale nie powinno to bardzo przeszkadzać bo podane z tatarem i tak będą wilgotne.Składniki:tatar
śledziowy - przygotowany wedle tego przepisu (link do mojego bloga ze zdrowymi potrawami)5 średnich
ziemniaków1 łyżka
oleju rzepakowegopo 1 płaskiej łyżeczce
pieprzu czarnego,
czosnku granulowanego i mielonej
słodkiej papryki(do
ziemniaków nie dodajemy
soli - będą podawane ze słonawym tatarem)
ZIemniaki obrać, opłukać i osuszyć.Pokroić w plastry 0 , 5 cm grubości.Posypać
przyprawami, polać
olejem i dokładnie wymieszać.Ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie powinny leżec jeden na drugim). Przykryć folia aluminiową.Piec 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie zdjąć folie i piec kolejne 20 minut.Na plasterku
ziemniaka ułożyć porcję tatara, udekorować
koperkiem.Smacznego!

