Wykonanie

3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki kuminu (
kminu rzymskiego) lub
kolendry1 łyżeczka świeżo mielonego
kolorowego pieprzu2 łyżeczki
kurkumy2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżki drobno pokrojonego świeżego
rozmarynu1/2 łyżeczki płatkow
chilli3 łyżki
oleju np.
ryżowegoDynię umyć, osuszyć. Bez obierania przekroić
dynię na pół, usnąć pestki ( najlepiej łyżeczką) , a następnie pokroić na kawałki grubości ok. 2 cm.
Czosnek przecisnąć przez praskę , umieścić w moździeżu razem z pozostałymi
przyprawami i
solą, utrzeć na gładką masę, dodać
olej i wymieszać.
Olej z
przyprawami można też przygotowac w małym malakserze, miksując pulsacyjnie same
przyprawy, a następnie wymieszać z
olejem
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, plastry dyni posmarować
olejem z
przyprawami, ułożyć w 1 warstwie na blaszce. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec
dynię ok. 15- 20 min, aż będzie miękka.