ßßß
3 ząbki czosnku1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) lub kolendry1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu2 łyżeczki kurkumy2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżki drobno pokrojonego świeżego rozmarynu1/2 łyżeczki płatkow chilli3 łyżki oleju np. ryżowegoDynię umyć, osuszyć. Bez obierania przekroić dynię na pół, usnąć pestki ( najlepiej łyżeczką) , a następnie pokroić na kawałki grubości ok. 2 cm. Czosnek przecisnąć przez praskę , umieścić w moździeżu razem z pozostałymi przyprawami i solą, utrzeć na gładką masę, dodać olej i wymieszać. Olej z przyprawami można też przygotowac w małym malakserze, miksując pulsacyjnie same przyprawy, a następnie wymieszać z olejem
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, plastry dyni posmarować olejem z przyprawami, ułożyć w 1 warstwie na blaszce. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec dynię ok. 15- 20 min, aż będzie miękka.