Wykonanie

Pyszne, bezmięsne kotleciki , do przygotowania których wykorzystałam
czerwoną soczewicę i warzywa.Kotlety podane z
pieczywem i dowolną sezonową surówką stanowią pełnowartościowe,smaczne danie obiadowe.

Składniki:

1 szklanka
czerwonej soczewicy1 szklanka ugotowanych na parze warzyw /użyłam mrożonej mieszanki:
marchew,
fasolka szparagowa,
kalafior,groszek/1
jajko½ szklanki zmielonych
płatków owsianych2 łyżki
otrębów pszennych lub owsianych2 łyżki
skrobi kukurydzianej2 łyżki startego
parmezanupo ½ łyżeczki
majeranku,
słodkiej papryki,
kminu rzymskiego i
imbiru.½
cebulisól do smaku1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu/zmiażdzone ziarenka/2 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:

-
Soczewicę ugotować do miękkości , odcedzić i zmielić.-
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na
oliwie.-Dodać zmieloną
soczewicę ,
jajko,
płatki,
otręby,
mąkę ,
przyprawy i starannie wymieszać.-Pod koniec dodać
jajko , ugotowane warzywa i
ser.-Masę ponownie wymieszać i odstawić na 20-30 minut.-Masa powinna zgęstnieć , ale jeśli jest nadal zbyt rzadka należy dodać do niej niewielką ilość
płatków lub
mąki i poniwnie wymieszać.-Wilgotną ręką formować owalne kotleciki ,delikatnie obtoczyć w otrębach i lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .-Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na 20-25 minut do ładnego przyrumienienia się wierzchu.


