ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z zielonego groszku

Kotleciki z zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

Kotleciki z zielonego groszku to fajna propozycja na przygotowanie
bezmięsnego dania obiadowego.
Kotleciki przygotowuję zawsze z mrożonego groszku i nie polecam zamieniać go
na konserwowy / ma zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć na tłuszczu lub w lekko naoliwionym w pergaminie , można je również upiec w piekarniku.
Kotleciki podawać z dowolną , świeżą sałatką i ulubionym pieczywem.
Składniki:
ok. 400 g mrożonego zielonego groszku
1 marchewka
½ cebuli
2 ząbki czosnku
½ szklanki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka skrobi kukurydzianej /lub mąki z ciecierzycy/
¼ łyżeczki majeranku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz /do smaku
otręby pszenne lub owsiane /do panierowania
Wykonanie:
-Groszek ugotować i odcedzić,3/4 zmiksować resztę pozostawić w całości.
-Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
Do podsmażonych warzyw przełożyć masę groszkową, dodać płatki, siemię, przyprawy,
groszek w całości i mąkę.
-Masę wymieszać i doprawić do smaku.
Odstawić na ok.10-15 minut.
-Jeśli po upływie tego czasu masa będzie zbyt mokra, należy dodać do niej nieco płatków i ponownie wymieszać.
-Uformować kulki , spłaszczyć i nadać im kształt kotlecików.
-Obtoczyć w otrębach i usmażyć na tłuszczu / lub w pergaminie /z obu stron.
Kotleciki podawać z dodatkiem świeżej sałaty i pieczywa.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/kotleciki-z-zielonego-groszku.html