Kotleciki z zielonego groszku to fajna propozycja na przygotowaniebezmięsnego dania obiadowego.Kotleciki przygotowuję zawsze z mrożonego groszku i nie polecam zamieniać gona konserwowy / ma zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć na tłuszczu lub w lekko naoliwionym w pergaminie , można je również upiec w piekarniku.Kotleciki podawać z dowolną , świeżą sałatką i ulubionym pieczywem.Składniki:ok. 400 g mrożonego zielonego groszku1 marchewka½ cebuli2 ząbki czosnku½ szklanki płatków owsianych1 łyżka siemienia lnianego1 łyżka skrobi kukurydzianej /lub mąki z ciecierzycy/¼ łyżeczki majeranku2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz /do smakuotręby pszenne lub owsiane /do panierowaniaWykonanie:-Groszek ugotować i odcedzić,3/4 zmiksować resztę pozostawić w całości.-Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.Do podsmażonych warzyw przełożyć masę groszkową, dodać płatki, siemię, przyprawy,groszek w całości i mąkę.-Masę wymieszać i doprawić do smaku.Odstawić na ok.10-15 minut.-Jeśli po upływie tego czasu masa będzie zbyt mokra, należy dodać do niej nieco płatków i ponownie wymieszać.-Uformować kulki , spłaszczyć i nadać im kształt kotlecików.-Obtoczyć w otrębach i usmażyć na tłuszczu / lub w pergaminie /z obu stron.Kotleciki podawać z dodatkiem świeżej sałaty i pieczywa.