ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z soczewicy

Kotleciki z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione kotleciki bezmięsne .
Do przygotowania ich wykorzystałam dziś czerwoną soczewicę, ale zastępując ją różnymi warzywami strączkowymi z dodatkiem ulubionych przypraw , można stworzyć różnorodne, smaczne i wartościowe posiłki.
Składniki:
ok. 1 szklanka czerwonej soczewicy
1jajko
3-4 łyżki płatków owsianych/ delikatnie zmielonych/
2 łyżki otrębów pszennych
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczka kminu rzymskiego/mielony
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz /do smaku
olej do smażenia
otręby do panierowania
Wykonanie:
-Soczewicę ugotować do miękkości /d o gotowania można dodać liść laurowy
i kilka ziarenek ziela angielskiego/.
-Ugotowaną soczewicę odcedzić/wcześniej usunąć pianę, która wytwarza się podczas gotowania/
i zmielić blenderem .
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
-Do zimnej masy dodać jajko , płatki ,otręby, zmiazdzony czosnek, podsmazoną cebulę i przyprawy.
-Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku i odstawić na ok.20 minut.
-Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka należy zagęścić ją płatkami lub bułka tartą.
-Wilgotną ręką formować kotleciki.
-Obtoczyć je w otrębach i smażyć na rumiano z obu stron .
-Kotleciki podawać z dowolną surówką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/kotleciki-z-soczewicy.html