Wykonanie

Moje ulubione kotleciki bezmięsne .Do przygotowania ich wykorzystałam dziś
czerwoną soczewicę, ale zastępując ją różnymi warzywami strączkowymi z dodatkiem ulubionych przypraw , można stworzyć różnorodne, smaczne i wartościowe posiłki.

Składniki:

ok. 1 szklanka
czerwonej soczewicy1jajko3-4 łyżki
płatków owsianych/ delikatnie zmielonych/2 łyżki
otrębów pszennych1 mała
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek½ łyżeczka
kminu rzymskiego/mielony½ łyżeczki
majeranku½ łyżeczki
słodkiej paprykisól i
pieprz /do smaku
olej do smażenia
otręby do panierowaniaWykonanie:-
Soczewicę ugotować do miękkości /d o gotowania można dodać
liść laurowyi kilka ziarenek ziela angielskiego/.-Ugotowaną
soczewicę odcedzić/wcześniej usunąć pianę, która wytwarza się podczas gotowania/i zmielić blenderem .
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na
oliwie.-Do zimnej masy dodać
jajko ,
płatki ,
otręby, zmiazdzony
czosnek, podsmazoną
cebulę i
przyprawy.-Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku i odstawić na ok.20 minut.-Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka należy zagęścić ją
płatkami lub
bułka tartą.-Wilgotną ręką formować kotleciki.-Obtoczyć je w otrębach i smażyć na rumiano z obu stron .-Kotleciki podawać z dowolną surówką.
