ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą

nazwa

Wykonanie

Delikatna , pożywna i bardzo smaczna zupa ziemniaczana z dodatkiem szpinaku, kukurydzy i zielonego makaronu …również ze szpinakiem.
Zielony makaron , który użyłam do zupy przygotowałam samodzielnie dodając do ciasta makaronowego ugotowany ,wyciśnięty i zmiksowany szpinak.
Należy wówczas odpowiednio zmniejszyć ilość płynu w stosunku do pozostałych składników.
Do zupy można wykorzystać również makaron gotowy.
Składniki / 3-4 porcje/
ok. 1 l bulionu warzywnego
3 ziemniaki
½ selera /korzeń/
½ pora /jasna część/
mały koper włoski/można pominąć/
3 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżego szpinaku
¾ szklanki kukurydzy
¼ łyżeczki imbiru
sól /do smaku
czerwony pieprz w ziarenkach /do dekoracji
ok. 150 g zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati
Wykonanie:
-Warzywa dokładnie umyć i obrać.
-Ziemniaki , koper i seler pokroić w kostkę, por w krążki .
-W garnku na zupę rozgrzać oliwę .
-Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić.
-Wlać gorący bulion i gotować do miękkości warzyw.
-Pod koniec gotowania dodać pokrojony szpinak i kukurydzę, doprawić do smaku.
-Makaron ugotować w osolonej wodzie , przecedzić i dodać do zupy.
-Gęstość zupy uregulować bulionem lub gorącą wodą w/g własnego gustu.
-Gorącą zupę przelać do miseczek i udekorować czerwonym pieprzem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/04/zupa-ziemniaczana-ze-szpinakiem-i.html