Wykonanie
Po świątecznych ciężkich i obfitych posiłkach
pora na lżejsze i zdrowsze jedzenie. Dzisiaj krem z
selera.
Seler to bulwa szczęścia i zdrowia. Ta niepozorna bulwa, której zapach nie wszystkim odpowiada kryje w środku ogromne ilości dobra odżywczego i leczniczego.
Seler jest niskokaloryczny polecany więc szczególnie dla osób dbających o linię, dlatego, że zawiera ujemne ilości kalorii tzn: że więcej kalorii zużywamy na trawienie go niż tak naprawdę on ich zawiera. Średni
seler ma mniej więcej 7 kalorii, a naciowy ma ich podobno jeszcze mniej.Działa również bakteriobójczo i uspokajająco. Zawiera dużo przeciwutleniaczy, witaminy C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.Także "żyć nie umierać i spożywać
selera" :)Przepis usłyszałam w TV w jednym z programów kulinarnych i odtworzyłam.

składniki:1 średni w kierunku większego
seler2 małe
ziemniaki2
pory2-3
szalotkiśmietana kremówka opcjonalnie2-3 szklanki domowego
bulionu warzywnego2 ząbki
czosnkugałka muszkatołowasól,
pieprzoliwaprzygotowanie:
Szalotkę drobno kroimy, od
pora usuwamy zielone liście, a białe części kroimy w cienkie talarki,
czosnek obieramy, drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę. Te trzy składniki wrzucamy do garnka i przysmażamy na odrobinie
oliwy mieszając.
Ziemniaki i
selera (z naszego
selera odcinamy kawałek i odkładamy na bok) obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do
cebuli i
czosnku, smażymy przez chwilę, po czym dolewamy
bulion. Całość gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W
między czasie odkrojona i odłożoną na
boku część
selera kroimy lub ścieramy na tarce na cieniutkie plastry. Przekładamy do miseczki, solimy, polewamy delikatnie
oliwą i mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, pokrojone plastry
selera układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 10 minut (uwaga, żeby nie spalić!). Gdy warzywa w naszej zupie krem będą miękkie używamy wtedy blendera i miksujemy całość na gładką masę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku
gałką muszkatołową (ścieramy na drobnej tarce),
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Możemy dodać też trochę
śmietanki. Podajemy z czipsami selerowymi ułożonymi na wierzchu. Możemy również podawać z grzankami.Smacznego :).
