Wykonanie

Pyszne ,rozpływajace sie w ustach knedelki z
suszonymi śliwkami , obtoczone grubą warstwą
maślanej bułki tartej z
cynamonem.Knedle ze
śliwkami o tej
porze roku ? …
czemu nie…te suszone również świetnie się spisują....

Składniki:

ok. 200 g suszonych , miękkich
śliwek bez pestek1 kg ugotowanych ziemniaków/1 szklanka mąki/ w tym 2 łyżki
mąki ziemniaczanej/1
jajko1 łyżka
oliwy¼ łyżeczki
soli100 g
masła3 łyżki
bułki tartej/drobno mielona/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
cukru pudru.Wykonanie:-
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.-
Mąkę przesiać na stolnicę,
ziemniaki i przy pomocy noża połączyć składniki.-Dodać roztrzepane
jajko i łyżkę
oliwy.-Wyrobić rękami na jednolitą masę.-Stolnicę posypać
mąką.-Ciasto podzielić na części , uformować w wałeczki i pokroić je na mniejsze części /wielkości piłeczki pimpongowej/-Każdy kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć
śliwkę i zlepić.-Uformować kuleczki.-Knedelki ułożyć na omączonej stolnicy.-W szerokim garnku zagotować
wodę , lekko posolić.-Knedle wrzucać stopniowo do gotującej
wody,-Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką i czekać aż wypłyną na wierzch /ok.5 min/-Ugotowane przełożyć na półmisek .-Na patelni rozgrzać
masło, dodać
bułkę tartą.-Podsmażyć kilkanaście sekund do przyrumienienia / nie przypalić/ połączyć z
cynamonem i
cukrem.

-Gorące knedle przekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w
cynamonowo-
maślanej bułce.-Podawać posypane prażonymi
migdałami.

-Jeśli zostanie nam trochę ciasta możemy wykorzystać je paluszki/ kopytka/

-Zrobiłam niewielka porcję przy pomocy takiego oto drewnianego urządzenia …………….