ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

nazwa

Wykonanie

Makaron zapiekany z bakłażanem, szynką i serem to kolejna propozycja na smaczne danie obiadowe.
Składniki:
200 g makaronu / casarecce/
1 bakłażan / ok.300 g/
ok.100 g szynki gotowanej /plasterki/
100 -150 g mozzarelli
60 g parmezanu
2 dojrzałe pomidory
papryka żółta /podpieczona lub obgotowana/
½ łyżeczki oregano
sól i pieprz /do smaku
200 ml śmietany 18 %
oraz
oliwa do formy
olej do smażenia
Wykonanie:
-Umyty bakłażan pokroić w średniej grubości plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.
-Osuszyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
-Plasterki przełożyć na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem
-Makaron obgotować krótko /ok.5 min/ w osolonej wodzie.
-Naczynie do zapiekania posmarować oliwą.
-Do przygotowanego naczynia wyłożyć połowę makaronu.
-Na warstwie makaronu ułożyć plasterki szynki , podsmażone plastry bakłażana, posypać połową startego parmezanu , oregano i kawałkami mozzarelli /połową/.
-Przykryć pozostałym makaronem, zalać śmietaną.
-Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów i paprykę pokrojoną w paseczki.
-Posypać startym parmezanem i ułożyć plasterki pozostałej mozzarelli.
-Zapiekać ok.15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do temp.200 st.C.
-Ser powinien się stopić , a wierzch lekko przyrumienić.
-Gotową zapiekankę podawać z salsą pomidorową lub sosem włoskim.
Danie można udekorować cienkimi paseczkami obsmażonej skórki bakłażana.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/11/zapiekanka-makaronowa-z-bakazanem.html