Makaron zapiekany z bakłażanem, szynką i serem to kolejna propozycja na smaczne danie obiadowe.Składniki:200 g makaronu / casarecce/1 bakłażan / ok.300 g/ok.100 g szynki gotowanej /plasterki/100 -150 g mozzarelli60 g parmezanu2 dojrzałe pomidorypapryka żółta /podpieczona lub obgotowana/½ łyżeczki oreganosól i pieprz /do smaku200 ml śmietany 18 %orazoliwa do formyolej do smażeniaWykonanie:-Umyty bakłażan pokroić w średniej grubości plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.-Osuszyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.-Plasterki przełożyć na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem-Makaron obgotować krótko /ok.5 min/ w osolonej wodzie.-Naczynie do zapiekania posmarować oliwą.-Do przygotowanego naczynia wyłożyć połowę makaronu.-Na warstwie makaronu ułożyć plasterki szynki , podsmażone plastry bakłażana, posypać połową startego parmezanu , oregano i kawałkami mozzarelli /połową/.-Przykryć pozostałym makaronem, zalać śmietaną.-Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów i paprykę pokrojoną w paseczki.-Posypać startym parmezanem i ułożyć plasterki pozostałej mozzarelli.-Zapiekać ok.15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do temp.200 st.C.-Ser powinien się stopić , a wierzch lekko przyrumienić.-Gotową zapiekankę podawać z salsą pomidorową lub sosem włoskim.Danie można udekorować cienkimi paseczkami obsmażonej skórki bakłażana.