Wykonanie

Babeczki z kruchego ciasta wypełnione cynamowymi
jabłkami z
rodzynkami i
orzechami.To takie mini szarlotki na jeden kęs.Babeczki można upiec w pojedynczych foremkach lub w blaszce do wypieku muffinków.Mogą być nadziwane surowymi lub smażnymi
jabłkami .Nadzienie można nakładać na podpieczone lub surowe ciasto.

Składniki: / ok. 12 szt/

300 g
mąki pszennej150 g
masła1
jajko50 g
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego½ łyżeczki
proszku do pieczenia4
jabłka1 łyżka
cukru trzcinowego1 płaska łyżeczka
cynamonugarść
rodzynek2 łyżki
orzeszków piniowych lub włoskich/ posiekanych/Wykonanie:
Mąkę przesiać, połączyć z
proszkiem do pieczenia.Dodać schłodzone
masło, posiekać nożem,
Jajko wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym.Dodać do
mąki z
masłem, wymieszać.Wyrobić ciasto do połączenia się składników.Ciasto podzielić na połowę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
Jabłka obrać , wydrążyć gniazda nasienne.Pokroić na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki.Wymieszać z
cukrem,
cynamonem i
bakaliami.Jedną część ciasta wyłożyć na blat obsypany
mąką, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm.Foremką do babeczek wycinać
okręgi, wylepić nimi natłuszczone foremki.Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Cprzez ok. 5 minut .Rozwałkować drugą połowę ciasta.Foremką powycinać kolejne
okręgi / na wierzch babeczek/.Na podpieczony spód nakładać przygotowane
jabłka,przykryć krążkami ciasta lekko dociskając brzegi.Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 25 minut.Upieczone babki pozostawić na kilkanaście minut w foremkach, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego przestygnięcia.

Podawać oprószone
cukrem pudrem.