ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Babeczki z kruchego ciasta wypełnione cynamowymi jabłkami z rodzynkami i orzechami.
To takie mini szarlotki na jeden kęs.
Babeczki można upiec w pojedynczych foremkach lub w blaszce do wypieku muffinków.
Mogą być nadziwane surowymi lub smażnymi jabłkami .
Nadzienie można nakładać na podpieczone lub surowe ciasto.
Składniki: / ok. 12 szt/
300 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka
1 łyżka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
2 łyżki orzeszków piniowych lub włoskich/ posiekanych/
Wykonanie:
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia.
Dodać schłodzone masło, posiekać nożem,
Jajko wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać do mąki z masłem, wymieszać.
Wyrobić ciasto do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na połowę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
Jabłka obrać , wydrążyć gniazda nasienne.
Pokroić na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki.
Wymieszać z cukrem, cynamonem i bakaliami.
Jedną część ciasta wyłożyć na blat obsypany mąką, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm.
Foremką do babeczek wycinać okręgi, wylepić nimi natłuszczone foremki.
Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
przez ok. 5 minut .
Rozwałkować drugą połowę ciasta.
Foremką powycinać kolejne okręgi / na wierzch babeczek/.
Na podpieczony spód nakładać przygotowane jabłka,
przykryć krążkami ciasta lekko dociskając brzegi.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
Upieczone babki pozostawić na kilkanaście minut w foremkach, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego przestygnięcia.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/09/kruche-babeczki-z-jabkami.html