ßßß
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione cynamowymi jabłkami z rodzynkami i orzechami.To takie mini szarlotki na jeden kęs.Babeczki można upiec w pojedynczych foremkach lub w blaszce do wypieku muffinków.Mogą być nadziwane surowymi lub smażnymi jabłkami .Nadzienie można nakładać na podpieczone lub surowe ciasto.
Składniki: / ok. 12 szt/
300 g mąki pszennej150 g masła1 jajko50 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego½ łyżeczki proszku do pieczenia4 jabłka1 łyżka cukru trzcinowego1 płaska łyżeczka cynamonugarść rodzynek2 łyżki orzeszków piniowych lub włoskich/ posiekanych/Wykonanie:
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia.Dodać schłodzone masło, posiekać nożem,Jajko wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać do mąki z masłem, wymieszać.Wyrobić ciasto do połączenia się składników.Ciasto podzielić na połowę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30 minut.Jabłka obrać , wydrążyć gniazda nasienne.Pokroić na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki.Wymieszać z cukrem, cynamonem i bakaliami.Jedną część ciasta wyłożyć na blat obsypany mąką, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm.Foremką do babeczek wycinać okręgi, wylepić nimi natłuszczone foremki.Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Cprzez ok. 5 minut .Rozwałkować drugą połowę ciasta.Foremką powycinać kolejne okręgi / na wierzch babeczek/.Na podpieczony spód nakładać przygotowane jabłka,przykryć krążkami ciasta lekko dociskając brzegi.Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 25 minut.Upieczone babki pozostawić na kilkanaście minut w foremkach, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego przestygnięcia.
Podawać oprószone cukrem pudrem.