ßßß Cookit - przepis na Tarta jabłkowa z kokosową kruszonką

Tarta jabłkowa z kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Za oknem żar leje się z nieba. W taką pogodę włączenie piekarnika równa się z masochizmem, dlatego korzystając z odrobinę chłodniejszej nocy postanowiłam upiec tartę. Z jabłek prosto z drzewa, z nutą cynamonu i kokosu, z dużą ilością kruszonki. Tak, taka jest najlepsza.
Ciasto:
300g mąki pszennej
120g masła
80g cukru trzcinowego SANTE
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, masło pokrojone na kawałki i jajko. Zagniatamy do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odkładamy na chwilę do lodówki.
Nadzienie:
1kg jabłek papierówek
cynamon ( ilość według uznania)
cukier waniliowy
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Zasypujemy cynamonem i cukrem. Zostawiamy na 30 minut.
Kruszonka:
120g mąki
50g cukru trzcinowego
80g masła
3 łyżki wiórek kokosowych
Mąkę, cukier, wiórki i masło zagniatamy. Rozdrabniamy palcami do powstania okruchów.
Całość:
Formę do tarty smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Na to wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 180stopniach.
Smacznego ;)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/08/nocne-pieczenie-tarta-jabkowa-z.html