Wykonanie

Grysikowe ciasto o delikatnym
cynamonowym aromacie z zatopionymi w nim
śliwkami ,to fajny pomysł na przygotowanie ciasta z
owocami.... bez
mąki .Delikatne ciasto po całkowitym przestudzeniu bardzo ładnie się kroi, ma fajną konsystencję i jest trochę inne. Czy zdarzyło się komuś otworzyć trakcie pieczenia pusty pojemnik na
mąkę ?...bo mnie tak. Jeśli pod ręką znajduję się
kaszka manna , to śmiało można ją użyć.

Składniki:

120 g
masła300 g
kaszki manny/ semolino/2
jajka150 g
cukru trzcinowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego180 g
jogurtu naturalnegoszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu0,5 łyżeczki
imbirukilka łyżek
miodu do dekoracji500-600 g
śliwekWykonanie:

Przygotować składniki na ciasto/ powinny
mieć temperaturę pokojową/
Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i jeszcze raz przekroić.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę /użyłam miksera/.Ucierając dodawać po jednym
jajku.
Kaszkę wymieszać z proszkiem i
sodą, dodać szczyptę
soli,
cynamon i
imbir .Dodawać stopniowo do utartej masy na przemian z
jogurtem.Wymieszane składniki przełożyć do natłuszczonej foremki.Wyrównać wierzch ciasta, a następnie pokryć
śliwkami.Można dodatkowo posypać
cynamonem i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok.35 minut w temperaturze 180 st.C.Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika, przestudzić.Wyjąć z foremki , polać
miodem i pokroić.



