Wykonanie
Na pocieszenie w tę zimową pogodę
kokosowe muffiny. Są lekkie, delikatne i pyszne ;)

200g
mąki60g
cukru trzcinowegocukier waniliowypół łyżeczki
sody oczyszczonejłyżeczka
proszku do pieczeniasszczypta
soli8 łyżek
wiórków kokosowych2
jajkaaromat pomarańczowy (2 kropelki)100g rozpuszczonego
masłaok. 200ml
jogurtu naturalnegoZaczynamy od składników suchych. Przesiewamy
mąkę, dodajemy do niej
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól i
wiórki kokosowe. Mieszamy.

Warto tutaj zaznaczyć, że składniki powinny
mieć taką samą temperaturę, tzn jeśli trzymamy
jogurt i
jajka w lodówce, to wyjmijmy je troszkę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.Teraz składniki mokre. Roztapiamy
masło i studzimy. Dodajemy do niego roztrzepane
jajka,
aromat pomarańczowy i
jogurt. Mieszamy.Całość łączymy dodając składniki mokre do suchych. Mieszamy bardzo delikatnie, tak aby wszystko się połączyło. Przekładamy do foremki na muffiny.Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Z podanych składników wychodzi ok. 14 muffinek.