Wykonanie
Muffinki piekę bardzo często, zawsze inne. Uwielbiam je za to, że są za każdym razem się udają. Dzisiaj ich intensywnie cytrynowa wersja i kolejny przepis mojej ulubionej Laury Vitale. Do odmierzania należy użyc kubka lub szklanki o pojemności 240 ml (wynika to z drobnej różnicy miar amerykańskich i
polskich; ja użyłam do tego specjalnych, amerykańskich miarek, które otrzymałam kiedyś w prezencie - polecam, bo są naprawdę przydatne do amerykańskich wypieków). Smacznego:)Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/lemon-poppy-seed-muffins/pół szklanki miękkiego
masła (w temperaturze pokojowej),3/4 szklanki
jogurtu naturalnego,1/2 szklanki
cukru,2 łyżki
cukru waniliowego,2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia,pół łyżeczki
sody,pół łyżeczki
soli,2 szklanki
mąki,3 łyżki
maku,2
jajka,skórka i sok z jednej dużej
cytryny lub dwóch małych na
lukier: pół szklanki
cukru pudru, około łyżki lub dwóch
soku z cytryny (ma być gęsty)W jednej misce połączyć
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
mak i
sól. W drugiej utrzeć
łopatka masło z
cukrem, następnie dodać
jajka, sok i
skórkę z cytryny. Wymieszać, dodać
jogurt i połączyć dokładnie trzepaczką (masa się rozdzieli, ale tak ma być). Do masy dodaę suche składniki i szybko wymieszać (do połączenia). Nałożyć ciasto do natłuszczonych foremek, piec około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Gdy muffinki ostygną, udekorować lukrem i ewentualnie
skórką z cytryny