Wykonanie
Witajcie po kolejnej przerwie. Sporo się u nas zmieniło od ostatniego razu tzn. rodzinka się nam powiększyła. W związku z tym nasze życie trochę się pozmieniało, w pewnych aspektach nabrało tempa, w innych nieco zwolniło. Majówkowy długi weekend, który nie rozpieszczał nas pogodą tym razem spędziliśmy w domu - było wesoło, trochę leniwie, trochę pracowicie, a przede wszystkim słodko dzięki rabarbarowemu ciastu, które cieszyło nasze podniebienia. Polecam wszystkim zabieganym, nie tylko młodym mamom, które muszą rozciągać do maksimum swoją dobę, aby sprostać wyzwaniom, jakie przed nimi stają, ale również wszystkim zwolennikom szybkich i pysznych kulinarnych rozwiązań w kuchni. Myślę, że ciasto znakomicie sprawdzi się również z innymi
owocami. Sama mam ogromna ochotę wypróbować je wkrótce z
jagodami lub
borówkami. Inspiracje czerpałam z jednego z moich ulubionych blogów - Kuchnia Agaty wprowadzając w nim pewne modyfikacje.Składniki:Ciasto2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1
jajko1 szklanka
kefiru1/2 kostki
masłacukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej4 łodygi
rabarbaruszczypta
soliKruszonka:4 łyżki
maki2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem oraz
cukrem waniliowym na gładką masę, dodać
jajka. Następnie połączyć z
mąką wymieszana uprzednio z
sodą i
proszkiem do pieczenia oraz
kefirem. Ciasto wyłożyć do okrągłej blachy na tartę pozostawiając część (około 5 - 6 łyżek) na kruszonkę. Na wierzch ciasta wyłożyć obrany i pokrojony w małe kawałki
rabarbar. Do pozostałego ciasta dodać
mąkę cukier i
proszek do pieczenia i delikatnie połączyć palcami, tak, aby powstała kruszonka. Wyłożyć ją na ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180 st. C (do tzw. suchego patyczka). Podawać posypane
cukrem pudrem.Smacznego!