ßßß
Witajcie po kolejnej przerwie. Sporo się u nas zmieniło od ostatniego razu tzn. rodzinka się nam powiększyła. W związku z tym nasze życie trochę się pozmieniało, w pewnych aspektach nabrało tempa, w innych nieco zwolniło. Majówkowy długi weekend, który nie rozpieszczał nas pogodą tym razem spędziliśmy w domu - było wesoło, trochę leniwie, trochę pracowicie, a przede wszystkim słodko dzięki rabarbarowemu ciastu, które cieszyło nasze podniebienia. Polecam wszystkim zabieganym, nie tylko młodym mamom, które muszą rozciągać do maksimum swoją dobę, aby sprostać wyzwaniom, jakie przed nimi stają, ale również wszystkim zwolennikom szybkich i pysznych kulinarnych rozwiązań w kuchni. Myślę, że ciasto znakomicie sprawdzi się również z innymi owocami. Sama mam ogromna ochotę wypróbować je wkrótce z jagodami lub borówkami. Inspiracje czerpałam z jednego z moich ulubionych blogów - Kuchnia Agaty wprowadzając w nim pewne modyfikacje.Składniki:Ciasto2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 jajko1 szklanka kefiru1/2 kostki masłacukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej4 łodygi rabarbaruszczypta soliKruszonka:4 łyżki maki2 łyżki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na gładką masę, dodać jajka. Następnie połączyć z mąką wymieszana uprzednio z sodą i proszkiem do pieczenia oraz kefirem. Ciasto wyłożyć do okrągłej blachy na tartę pozostawiając część (około 5 - 6 łyżek) na kruszonkę. Na wierzch ciasta wyłożyć obrany i pokrojony w małe kawałki rabarbar. Do pozostałego ciasta dodać mąkę cukier i proszek do pieczenia i delikatnie połączyć palcami, tak, aby powstała kruszonka. Wyłożyć ją na ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180 st. C (do tzw. suchego patyczka). Podawać posypane cukrem pudrem.Smacznego!