Wykonanie


Szukacie jesiennych przepisów na ciasta? To dość szybki w przygotowaniu placek ze
śliwkami.
Miodowe, korzenne ciasto, zwarte, dość szybkie w przygotowaniu. Dzięki ciemnemu cukrowi, karmelowe.
Śliwki pełnią w cieście kluczową rolę i nadają mu wilgoci.Ciasto na sodzie oczyszczonej rośnie dzięki obecności kwaśnym składnikom. W tym przepisie to
miód i
mleko.
Soda rozpoczyna reakcję chemiczną w momencie, gdy zetknie się w środowisku wodnym z kwasem, dlatego ciasta na sodzie powinny być pieczone bezpośrednio po zmieszaniu. Tu poczytajcie więcej o działaniu
sody.Przepis z 9 (250) numeru "Mojego Gotowania". 16 porcji, czas przygotowania, w tym pieczenia: 1 godz. i 25 min.Składniki:
masło do natłuszczenia formy2 łyżki
cukru trzcinowego50 dag węgierek17,5 dag
masła14 dag płynnego
miodu (może być sztuczny)2
jajka, roztrzepane200 ml
mleka30 dag
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka mielonego
imbiru1 łyżeczka
cynamonu w proszkudodatkowo: tortownica o średnicy 23 cm i papier do pieczeniaWykonanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm natłuścić, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia, posypać
cukrem trzcinowym.
Śliwki węgierki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Ułożyć ciasno na dnie tortownicy przeciętą stroną do dołu.
Masło stopić z
cukrem muscovado i
miodem w dużym garnku na małym ogniu, mieszając. Odstawić na co najmniej 10 minut, do ostudzenia. Wlać
mleko, wymieszać, następnie dodać roztrzepane
jajka. Do masy dodać przesianą
mąkę,
sodę oczyszczoną i
przyprawy. Wymieszać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wylać je na
śliwki. Szybko przełożyć do piekarnika.Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Placek pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjąć i pozostawić na kratce z wyposażenia piekarnika do ostygnięcia.Ciasto wyłożyć na talerz do góry dnem. Ciasto można przechowywać w lodówce, zawienięte w pergamin i folię, przez okres do 5 dni.


****A może spodobają Ci się inne przepisy na ciasta ze
śliwkami:Zdrowe ciasto owsiano-gryczane z czarnymi
owocami
Łatwe ciasto ucierane ze
śliwkami
Prosty i pyszny placek ze
śliwkami i kruszonką

Szybkie i bezproblemowe ciasto z
owocami i kruszonką