Wykonanie

Bardzo smaczne, i zdrowe danie
makaronowe z
mieszanką warzyw strączkowych ,podane w formie gęstej zupy.Bogactwo smaków i wartości odżywczych to główna zaleta tej potrawy, która doskonalesmakuje w chłodne zimowe dni.Składniki: / 4 porcje/200 g
makaronu kolanka300 g dowolnej
mieszanki warzyw strączkowych z przewagą
fasoli: / np.
fasola biała, czerwona, adzuki, oczko,mungo,
soczewica zielona ,
groch zielony i żółty połówki/3 łyżki
oliwy z oliwek½
cebuli1 ząbek
czosnku1 mała
marchewka kawałek
selera naciowegook. 1 l
bulionu warzywnego1 łyżka
koncentratu pomidorowego1
liść laurowy1 płaska łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
czerwonej papryki w proszkumały kawałeczek
ostrej papryczkikilka plasterków
suszonych pomidorówstarty
parmezan do posypaniakilka zielonych listków do dekoracji/bazylia,
majeranek lub rozmaryn/1/2 łyżeczki
czerwonego pieprzu w ziarnachświeżo zmielony pieprz/ do smaku
sól /do smakuWykonanie:

-
Warzywa strączkowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc.-Odlać
wodę z moczenia, zalać świeżą , zimną
wodą i ugotować do miękkości.-
Seler obrać i pokroić w drobniutką kostkę,
marchew zetrzeć na grubej tarce.-
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce
oliwy .-Dodać
czosnek, pokrojone warzywa,
liść laurowy / na koniec wyjąć/.-Warzywa krótko podsmażyć, dodać
koncentrat pomidorowy,
pomidory suszone,mały kawałeczek posiekanej papryczki, wymieszać i połączyć z ugotowanymi warzywami strączkowymi.-Połączyć z
bulionem warzywnym.-
Makaron ugotować al dente, odsedzić i dodać do warzyw.-Konsystencja dania powinna być podobna do bardzo gęstej zawiesistej zupy /jeśli
bulionu jest zbyt mało należy go uzupełnić/.-Warzywa wraz z
makaronem gotować jeszcze 2-3 minuty / do połaczenia się smaków/.-Dodać pozostałą
oliwę ,
przyprawy, wymieszać i doprawić do smaku.-Warzywa z
makaronem podawać w miseczkach posypane
parmezanem i ozdobione świeżymi
ziołami.

