Wykonanie

Proste, smaczne i bardzo pożywne danie obiadowe dla smakoszy
makaronów.Kolejna propozycja podania
makaronu gryczanego ,ale tym razem z
kapustą włoską i
mięsem /pulpecikami/. Całość uzupełniona
zółtym serkiem, który dodany do gorącego
makaronu rozpuszcza sie tworząc kremową konsystecje dania. Odrobina
ostrej papryczki i
czerwonego pieprzu nadają całości delikatnej pikanterii.
Makaron gryczany / trudno go kupić w naszych sklepach, ale można przygotować samodzielnie/ można zastąpić dowolnym
makaronem razowym lub z
mąki orkiszowej.

Składniki /2 porcje/:

200 g
makaronu gryczanego / krajanka200 g
mięsa mielonego /mieszane/1 ząbek
czosnkuszczypta
majeranku¼ łyżeczki
słodkiej paprykikilka kropli
sosu sojowegomała
cebulaostrea papryczka/do smaku250 g
kapusty włoskiej100 g
sera fontina /z amiast fontiny można użyć mazdamera lub dobrego szwajcara, /2 łyżki
oliwy z oliwekpieprz /do smaku
sól /do smakukilka ziarenek
czerwonego pieprzu /do dekoracjiWykonanie:

-
Kapustę poszatkować i ugotować / al dente/ w osolonej wodzie.-
Mięso mielone doprawić do świeżo zmielonym
pieprzem i
sosem sojowym.-Dodać zmiażdżony
czosnek ,
majeranek ,
paprykę , wyrobić na gładką masę i uformować malutkie kuleczki .-Posiekać
cebulę , zeszklić na
oliwie, dodać pokrojoną papryczkę.-Kuleczki
mięsa przełożyć na patelnię z
cebulą i smażyć chwilę z każdej strony.-W międzyczasie ugotować
makaron .-
Kapustę odsączć z nadmiaru
wody , przełożyć na patelnię z
mięsem, a następnie wsypać ugotowany, odcedzony
makaron i
żółty ser pokrojony w drobna kostkę/ lub starty na grubej tarce/.-Trzymając patelnię na małym ogniu całość delikatnie wymieszać /można dodać kilka łyżek
wody z ugotowanego makaronu/,doprawić ewentualnie do smaku.-
Makaron przełożyć na talerze , udekorować
kolorowym pieprzem.
