ßßß Cookit - przepis na Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami

Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami

nazwa

Wykonanie

Proste, smaczne i bardzo pożywne danie obiadowe dla smakoszy makaronów.
Kolejna propozycja podania makaronu gryczanego ,ale tym razem z kapustą włoską i mięsem /pulpecikami/. Całość uzupełniona zółtym serkiem, który dodany do gorącego makaronu rozpuszcza sie tworząc kremową konsystecje dania. Odrobina ostrej papryczki i czerwonego pieprzu nadają całości delikatnej pikanterii.
Makaron gryczany / trudno go kupić w naszych sklepach, ale można przygotować samodzielnie/ można zastąpić dowolnym makaronem razowym lub z mąki orkiszowej.
Składniki /2 porcje/:
200 g makaronu gryczanego / krajanka
200 g mięsa mielonego /mieszane/
1 ząbek czosnku
szczypta majeranku
¼ łyżeczki słodkiej papryki
kilka kropli sosu sojowego
mała cebula
ostrea papryczka/do smaku
250 g kapusty włoskiej
100 g sera fontina /z amiast fontiny można użyć mazdamera lub dobrego szwajcara, /
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz /do smaku
sól /do smaku
kilka ziarenek czerwonego pieprzu /do dekoracji
Wykonanie:
-Kapustę poszatkować i ugotować / al dente/ w osolonej wodzie.
-Mięso mielone doprawić do świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym.
-Dodać zmiażdżony czosnek , majeranek , paprykę , wyrobić na gładką masę i uformować malutkie kuleczki .
-Posiekać cebulę , zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną papryczkę.
-Kuleczki mięsa przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć chwilę z każdej strony.
-W międzyczasie ugotować makaron .
- Kapustę odsączć z nadmiaru wody , przełożyć na patelnię z mięsem, a następnie wsypać ugotowany, odcedzony makaron i żółty ser pokrojony w drobna kostkę/ lub starty na grubej tarce/.
-Trzymając patelnię na małym ogniu całość delikatnie wymieszać /można dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu/,doprawić ewentualnie do smaku.
-Makaron przełożyć na talerze , udekorować kolorowym pieprzem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/01/makaron-gryczany-z-kapusta-woska-i.html