ßßß
Składniki:
1 szklanka puree z dyni1 szt avocado1 łyżka soku z cytryny1 mała marchewka1 jajko1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej2 łyżki otrąb pszennych½ szklanki cukru2 łyżki miodu1 łyżeczka startego świeżego imbiru½ łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżki pestek dyni
Wykonanie:-Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa temperaturę/pokojową/-Składniki suche (mąka, proszek ,soda, sól, otręby) wymieszać.-Avocado obrać , usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny.- Puree z dyni przełożyć do miski , dodać avocado.- Składniki dokładnie zgnieść widelcem i połączyć ze sobą, dodać cukier i wymieszać.-Do warzyw wbić jajko, dodać imbir, miód i starannie wymieszać.- Składniki z obu miseczek połączyć ze sobą. Dodać orzechy lub pestki dyni.-Foremki na babeczki (z kominkami lub bez) wysmarować masłem.-Ciasto nałożyć na wysokość 3/4 foremek.-Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 do tzw. suchego patyczka.
