Wykonanie


Zdrowe, pyszne ciasto - ostatnimi czasy upiekłam je kilka
razy, a wcale mi się nie znudziło. Muszę dodać, że jest to chyba najlepsze ciasto z
marchewki, jakie do tej
pory jadłam. Nuta
kokosu i
cytryny idealnie pasuje do
marchwi. Całość stanowi wyśmienitą propozycję na główny posiłek lub deser dla jednej lub dwóch osób (kłaniając się w stronę zbliżających się Walentynek). Gorąco zachęcam do wypróbowania - wierzę, że polubicie to ciasto równie mocno, co ja . Dodam, że choć jest jej tu najmniej,
cytryna gra w nim pierwsze skrzypce - sprawia, że ciasto nabiera bardzo przyjemnego, charakterystycznego smaku, urozmaica i przebija
słodycz ciasta. Jeżeli lubicie serniki, babki
cytrynowe i im podobne ciasta z tym
cytrynowym dodatkiem, wiecie, o czym mówię. Jeżeli nie - przekonajcie się!Jeżeli chodzi o strukturę - ciasto nie jest wilgotne, a jednocześnie nie jest zbyt suche, ponadto nie opada .
Mąka kokosowa ma to do siebie, że tworzy wypieki z jej dodatkiem bardzo puszystymi i lekkimi niezależnie od tego, co do nich dodamy - tak jest i w tym przypadku.

/1 duża lub 2 mniejsze porcje/- 30g
mąki kokosowej- 20g
mąki*- 2
jajka- 70ml
mleka- 1 łyżka
syropu z agawy**- 1
marchew (120g)- 1 łyżka
skórki cytryny- 1/2 łyżeczki
soku z cytryny- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- szczypta
soliJajka miksujemy z
syropem z agawy. Dodajemy resztę składników - poza
marchewką. Miksujemy.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z
ciastem. Przekładamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180*C. Ciasto można wyjmować i podawać od razu - nie opada.*w wersji bezglutenowej: ryżowa**można zastąpić
miodem,
cukrem (1,5 łyżki) lub inną substancją słodzącą