ßßß

Zdrowe, pyszne ciasto - ostatnimi czasy upiekłam je kilka razy, a wcale mi się nie znudziło. Muszę dodać, że jest to chyba najlepsze ciasto z marchewki, jakie do tej pory jadłam. Nuta kokosu i cytryny idealnie pasuje do marchwi. Całość stanowi wyśmienitą propozycję na główny posiłek lub deser dla jednej lub dwóch osób (kłaniając się w stronę zbliżających się Walentynek). Gorąco zachęcam do wypróbowania - wierzę, że polubicie to ciasto równie mocno, co ja . Dodam, że choć jest jej tu najmniej, cytryna gra w nim pierwsze skrzypce - sprawia, że ciasto nabiera bardzo przyjemnego, charakterystycznego smaku, urozmaica i przebija słodycz ciasta. Jeżeli lubicie serniki, babki cytrynowe i im podobne ciasta z tym cytrynowym dodatkiem, wiecie, o czym mówię. Jeżeli nie - przekonajcie się!Jeżeli chodzi o strukturę - ciasto nie jest wilgotne, a jednocześnie nie jest zbyt suche, ponadto nie opada . Mąka kokosowa ma to do siebie, że tworzy wypieki z jej dodatkiem bardzo puszystymi i lekkimi niezależnie od tego, co do nich dodamy - tak jest i w tym przypadku.
/1 duża lub 2 mniejsze porcje/- 30g mąki kokosowej- 20g mąki*- 2 jajka- 70ml mleka- 1 łyżka syropu z agawy**- 1 marchew (120g)- 1 łyżka skórki cytryny- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej- szczypta soliJajka miksujemy z syropem z agawy. Dodajemy resztę składników - poza marchewką. Miksujemy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z ciastem. Przekładamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180*C. Ciasto można wyjmować i podawać od razu - nie opada.*w wersji bezglutenowej: ryżowa**można zastąpić miodem, cukrem (1,5 łyżki) lub inną substancją słodzącą