Wykonanie

Zanim sięgniemy po nasze świeże zapasy zimowej ,
kiszonej kapusty bigos można ugotować ze słodkiej i świeżej . Odpowiednie dodatki i zapach przypraw pobudzą nasze
kubki smakowe i z pewnością ochotę na dokładkę.Kromka świeżego domowego
pieczywa uzupełnia danie , które staje się samodzielnym, pełnowartościowym posiłkiem. Bigos przygotowuję zawsze w/g własnej intuicji,nie korzystam z żadnych przepisów . Jedynie tradycja , doświadczenie i smak są moim przewodnikiem............bo kto nie potrafi ugotować bigosu?

Składniki:1 główka świeżej
kapusty200 g
mięsa z pieczeni150 g
cienkiej kiełbasy150 g
boczku1
cebula1papryka czerwona2
pomidor2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
powideł śliwkowych lub
śliwki suszone2
grzybki suszone150 g
pieczarek2
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego0,5 łyżeczki
papryki słodkiejszczypta
papryki ostrej1/2 łyżeczki
kminku2 łyzki
octu winnegosól i
pieprz do smakuWykonanie:-Umytą, oczyszczoną
kapustę poszatkować.-
Mięso,
boczek ,
kiełbasę ,
cebulę pokroić w kostkę.-Na łyżce
oliwy podsmażyć
boczek,
cebulę, dodać
kiełbasę i
mięso.-
Paprykę pokroić w paski,
pomidor w kostkę.-
Kapustę umieścić w dużym garnku, podlać niewielką ilością
wody i podgotować.-Wrzucić
przyprawy,
grzybki, dodać podsmażone z
cebulą mięso i wymieszć, gotować na małym ogniu.-Do gotującej się
kapusty dodać pokrojoną
paprykę,
pomidory, koncentrat i powidła.-Wymieszać i wrzucić pokrojone
grzyby.

-Mieszając od czasu do czasu gotować pod przykryciem do otrzymania ulubionej konsystencji i miękkości
kapusty.-Doprawić do smaku.-Podawać z
pieczywem-Bigos odgrzewany smakuje za każdym razem coraz bardziej.

