ßßß Cookit - przepis na Bigos ze słodkiej kapusty z papryką i pieczarkami

Bigos ze słodkiej kapusty z papryką i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Zanim sięgniemy po nasze świeże zapasy zimowej , kiszonej kapusty bigos można ugotować ze słodkiej i świeżej . Odpowiednie dodatki i zapach przypraw pobudzą nasze kubki smakowe i z pewnością ochotę na dokładkę.
Kromka świeżego domowego pieczywa uzupełnia danie , które staje się samodzielnym, pełnowartościowym posiłkiem. Bigos przygotowuję zawsze w/g własnej intuicji,
nie korzystam z żadnych przepisów . Jedynie tradycja , doświadczenie i smak są moim przewodnikiem............bo kto nie potrafi ugotować bigosu?
Składniki:
1 główka świeżej kapusty
200 g mięsa z pieczeni
150 g cienkiej kiełbasy
150 g boczku
1 cebula
1papryka czerwona
2 pomidor
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka powideł śliwkowych lub śliwki suszone
2 grzybki suszone
150 g pieczarek
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
1/2 łyżeczki kminku
2 łyzki octu winnego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Umytą, oczyszczoną kapustę poszatkować.
-Mięso, boczek , kiełbasę , cebulę pokroić w kostkę.
-Na łyżce oliwy podsmażyć boczek, cebulę, dodać kiełbasę i mięso.
-Paprykę pokroić w paski, pomidor w kostkę.
-Kapustę umieścić w dużym garnku, podlać niewielką ilością wody i podgotować.
-Wrzucić przyprawy, grzybki, dodać podsmażone z cebulą mięso i wymieszć, gotować na małym ogniu.
-Do gotującej się kapusty dodać pokrojoną paprykę, pomidory, koncentrat i powidła.
-Wymieszać i wrzucić pokrojone grzyby.
-Mieszając od czasu do czasu gotować pod przykryciem do otrzymania ulubionej konsystencji i miękkości kapusty.
-Doprawić do smaku.
-Podawać z pieczywem
-Bigos odgrzewany smakuje za każdym razem coraz bardziej.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/10/bigos-ze-swiezej-kapusty-z-papryka-i.html