Wykonanie
W okresie letnim pieczonki przygotowuję w żeliwnym garze nad ogniskiem jednak w czasie jesiennym gdy najlepszym przyjacielem jest ciepły koc, dobra książka i kubek ciepłe
herbaty świetnym rozwiązaniem jest solidny garnek, piekarnik i porządna rękawica kuchenna #Ambition która jest bezcennym pomocnikiem przy gorących daniach.Pieczonki z piekarnika wychodzą równie smaczne a w mieszkaniu czuć aromatyczny zapach i panuje przyjemne ciepełko.Kolorowe
ziemniaki i słodka
dynia apetycznie wyglądają w daniu i podkręcają smak.Tradycyjnie
biała kapusta i
cebula oraz obowiązkowo sycące kawałki
boczku i dobrej,
swojskiej kiełbasy.Rozgrzewające domowe danie pełne zdrowych warzyw na popołudniowy obiad z rodziną gotowe .
Jajko dodatek zbierane własnoręcznie wczesną jesienią,
marynowane grzybki dla dzieci zaś domowy
sos pomidorowy.Tak prosty obiad a przywołuje wiele niezapomnianych uśmiechów na twarzach najbliższych


Składniki:

0,5 kg
ziemniaków zwykłych np.Irga0,5 kg czerwonych
ziemniaków0,5 kg fioletowych
ziemniaków2 duże
cebule0,5 kg
pieczarek4 duże
pomidory1/2 główki białej kapusty+ liście do wyłożenia garnka1/2 dyni hokkaido0,5 kg
cienkiej kiełbasy ( najlepiej swojskiej/wiejskiej)0,5 kg
boczku parzonego
słodka paprykaostra paprykasól ,
pieprz1 łyżka
masłaPrzygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić w plastry.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Pomidory,
dynię, (
dynię możemy obrać ale nie jest to konieczne, odmiana hokkaido ma miękką jadalną skórkę)
cebulę oraz
boczek z
kiełbasą pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać,pokroić w plastry.
Kapustę poszatkować.Garnek wyłożyć liśćmi
kapusty, dodać warzywa, doprawić
paprykami,
solą i
pieprzem.Wszystko razem wymieszać.Dodać łyżkę
masła, wierzch przykryć liśćmi
kapusty.Piec 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st.Co 30 min delikatnie przemieszać składniki.






#myAmbition na hasło ZDROWA-JESIEŃ czytelnicy bloga otrzymają rabat 10% na zakupy #Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31 . 12.2017r.)Kliknij TUTAJ (lub na grafikę), aby uzyskać 10% rabatu w sklepie Dajar