Wykonanie

Łatwy i prosty przepis
rodem z Węgier na dobre zadomowił się na naszych stołach .To pyszne letnie , jednogarnkowe danie
paprykowe kusi swoim zapachem i zadowala smakiem chyba każdego.......bo wystarczy po naszemu coś dodać, coś ująć ......Smakuje na obiad, na kolację, z
ryżem,
ziemniakami lub chrupiącym
pieczywem. Oryginalne węgierskie leczo nie zawiera w swoim składzie
cukinii, ale u nas ....tak się już przyjęło, że
cukinia powinna być tak, jak
kapusta w bigosie.Składniki:1
cebula,3 łyżki
oliwy lub
oleju250 g cienkiej kiełbasy/ dobry,dowolny gatunek /1
papryka czerwona1
papryka żółta,3 małe
cukinie3 dojrzałe
pomidory1/2 szklanki passaty pomidorowej1 bulionowa kostka warzywna
papryka słodka i ostra w proszku /do smaku/szczypta
oreganopieprz i
sól do smaku

-Obraną
cebule drobno pokroić i podsmażyć na
oliwie /użyć garnka z grubym dnem/-Do podsmażonej
cebuli dodać
kiełbasę pokrojona w kostkę i poddusić kilka minut.-Umytą
paprykę pokroić w kostkę i dodć do podduszonej
cebuli i
kiełbasy , wymieszać i dusić kilka minut.-Oczyszczone, umyte cukinie/ bez pestek/ pokrojone wraz ze skórą w kostkę, wrzucić do garnka.-
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne pokroić i dodać do warzyw.-Wlać
sos pomidorowy, dodać kostkę i dusić całość ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż
cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować.- Mieszać od czasu do czasu by nie przypalić warzyw/ jeśli wymaga podlać odrobiną wody/.-Pod koniec duszenia dodać szczyptę
oregano,
paprykę w proszku , doprawić do smaku
solą i
pieprzem.