Wykonanie
Cudownie pachnące, mięciutkie , z kawałkami
gorzkiej czekolady muffinki
bananowe......I jak się im oprzeć? /....wiem,wiem..... najlepiej nie piec.....a
banana zjeść/.Obok ciasta
bananowego / chlebek
bananowy zobacz / muffinki są doskonałym sposobem na wykorzystanie bardzo dojrzałych
bananów. Proste, smaczne i zawsze się udają.Każdy ma swój ulubiony i wypróbowany sposób na ich wykonanie .Moje babeczki przygotowałam w/g przepisu z tej strony zamieniając
orzechy na
czekoladowe kropelkiSkładniki :/12 szt/
250 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki mielonego
gałki muszkatołowej100 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/lub
cukier z wanilią/75g
masła2 duże, dojrzałe
banany2
jajka125ml
mleka1/2 szklanki
czekoladowych kropelekWykonanie:
-Rozgrzać piekarnik do temp.175 st.C.
-
Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.-
Banany rozgnieść/widelcem/ dodać rozbełtane
jajka,
mleko i
masło.-
Mąkę przesiać do głębokiej miski i połączyć z
sodą,
proszkiem do pieczenia i
solą.-Dodać
cukier,
wanilię,
cynamon i
gałkę maszkatołowę, wymieszać.-Połączyć mokre składniki z suchymi, dodać
czekoladowe kropelki i krótko wymieszać.-Formę do pieczenia posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.-Gotowym
ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości.-Piec ok. 20-25 min. /do tzw. suchego patyczka/.-Przestudzone muffinki posypać
cukrem pudrem lub ozdobić
polewą czekoladową.