ßßß
Składniki:12 sztuk200 g mąki pszennej½ łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka sody oczyszczonejłyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki soli75 g masła1 łyżka ekstraktu waniliowego95 g cukru1 duże jajko3 dojrzałe banany100 g (tabliczka) czekolady deserowej50 g wiórków kokosowych (plus 1-2 łyżki do posypania muffinek)Wykonanie:Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą do miski. Mieszamy.W drugiej misce ubijamy razem rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, cukier i jajko.Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do miski z mokrymi składnikami.Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i kilkoma ruchami mieszamy. Suche składniki powinny zaledwie lekko się zwilżyć. Dodajemy wiórki kokosowe i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Chwilę mieszamy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy 12 wgłębień. Wierzch każdej babeczki możemy dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Muffinki pieczemy 25-35 minut, aż będą rumiane.Po wyjęciu studzimy na kratce.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!