Wykonanie

Pyszna , bardzo popularna francuska zapiekanka - czyli kruche ciasto wypełnione nadzieniem z
jajek,
śmietany,
boczku i
sera. Doskonała na obiad, przystawkę, na przyjęcia, czy szybki lunch .Trochę pracochłonna, choć bardzo prosta do przygotowania, zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie, zarównano na ciepło jak i na zimno. Jest dość tłuściutka , a zatem kaloryczna dlatego robię ją bardzo rzadko, a tym razem w wersji mini.

Składniki: / na okrągłą foremkę o średnicy 25 cm. , u mnie 6 małych tartaletek/ciasto:200 g m ąki pszennej1
jajko100 g
masła1 łyżka startego
parmezanu2 łyżki zimnej
wodyszczypta
solinadzienie:2
jajka150 g
boczku pokrojonego w paski200 g
śmietany 22%150 g
sera gruyere/lub innego w-g uznania/szczypta
gałki muszkatołowejświeże listki
majeranku2
pomidory suszone2 łyżki startego
parmezanusól i
pieprz do smakuWykonanie:

-
Mąkę połączyć z
parmezanem,
masłem jajkiem,
solą i zimną
wodą i zagnieść ciasto.- Utworzoną kulę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę.- Foremki nasmarować tłuszczem.- Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.-
Boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu, przełożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia.-
Śmietanę wymieszać z
jajkami, doprawić do smaku
solą ,
pieprzem /pamiętając, że
ser jest słony, a
boczek może być również solony /i
gałką muszkatołową.- Dodać podsmażony
boczek, małe kawałki
pomidorów,
zioła i
ser pokrojony w kostkę.- Masą wypełnić przygotowane ciasto.- Posypać z wierzchu
startym serem.- Piec w 200 stopniach ok.15 min. ,a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 10-15 t ak, aby masa się ścięła i lekko zarumieniła.

