ßßß Cookit - przepis na Mini quiche Lorraine /po włosku/

Mini quiche Lorraine /po włosku/

nazwa

Wykonanie

Pyszna , bardzo popularna francuska zapiekanka - czyli kruche ciasto wypełnione nadzieniem z jajek, śmietany, boczku i sera. Doskonała na obiad, przystawkę, na przyjęcia, czy szybki lunch .
Trochę pracochłonna, choć bardzo prosta do przygotowania, zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie, zarównano na ciepło jak i na zimno. Jest dość tłuściutka , a zatem kaloryczna dlatego robię ją bardzo rzadko, a tym razem w wersji mini.
Składniki: / na okrągłą foremkę o średnicy 25 cm. , u mnie 6 małych tartaletek/
ciasto:
200 g m ąki pszennej
1 jajko
100 g masła
1 łyżka startego parmezanu
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
nadzienie:
2 jajka
150 g boczku pokrojonego w paski
200 g śmietany 22%
150 g sera gruyere/lub innego w-g uznania/
szczypta gałki muszkatołowej
świeże listki majeranku
2 pomidory suszone
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Mąkę połączyć z parmezanem, masłem jajkiem, solą i zimną wodą i zagnieść ciasto.
- Utworzoną kulę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę.
- Foremki nasmarować tłuszczem.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.
- Boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu, przełożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku solą , pieprzem /pamiętając, że ser jest słony, a boczek może być również solony /i gałką muszkatołową.
- Dodać podsmażony boczek, małe kawałki pomidorów, zioła i ser pokrojony w kostkę.
- Masą wypełnić przygotowane ciasto.
- Posypać z wierzchu startym serem.
- Piec w 200 stopniach ok.15 min. ,a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 10-15 t ak, aby masa się ścięła i lekko zarumieniła.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/11/mini-quiche-lorraine.html