Wykonanie
Dziś sobota, a wraz z nią chciałabym Wam zaproponować pierwszy post z
serii "Śniadanie do łóżka". Wolna i deszczowa sobota to idealna
pora na przygotowanie czegoś pysznego do jedzenia. Niespiesznie można zabrać się za szykowanie i pichcenie. Dziś postanowiłam zrobić
jajka zapiekane w kokilkach z
porem i
wędzonym łososiem. Muszę przyznać, że to danie przeszło moje najśmielsze oczekiwania - okazało się być po prostu przepyszne! Nawet K., który jest moim wielkim krytykiem, bardzo je chwalił, a muszę przyznać, że jest bardzo wybredny i trudno zadowolić jego podniebienie. Dzisiejsze zapiekane
jajka były rewelacyjne, delikatne i kremowe.
Składniki :1 duży
por100-150g
wędzonego łososia1 łyżka
masła2 łyżki
śmietany1 łyżka
serka Philadelphia2 nieduże
jajkagałka muszkatołowasól,
pieprzPrzygotowanie :Na patelni roztopić
masło.
Pora pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na
maśle aż zmięknie.
Łososia pokroić w drobną kostkę i dodać do
pora. Wszystko chwilę smażyć, dodać
śmietanę i
serek Philadelphia, doprawić
solą i
pieprzem oraz
gałkową muszkatołową.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kokilki posmarować
masłem, napełnić je usmażonymi
porami (do połowy wysokości naczynia), zrobić niewielkie zagłębienie i wbić
jajko, na wierzchu można jeszcze delikatnie posolić i popieprzyć, ewentualnie posypać
papryką. Kokilki ustawić na blasze napełnionej gorącą
wodą, wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 10 minut, lub do czasu aż
białka będą ścięte, a
żółtka płynne.Natychmiast podawać, najlepiej z grillowaną bułeczką.
Smacznego!