Wykonanie
Risotto
grzybowe można jadać przez cały rok. Do przygotowania go można użyć
grzyby suszone lub
pieczarki. Jednak niepowtarzalny smak uzyskujemy łącząc
ryż ze świeżymi , leśnymi
grzybami.Oczywiście najlepsze są
prawdziwki , ale te mniej szlachetne
grzybki są równie doskonałe.
Składniki:/ 4 porcje/
300 g
ryżu Carnaroli400-500 g świeżych
grzybów1
cebula150 ml białego,
wytrawnego wina1-2 ząbki
czosnkuok. 800 ml
bulionu warzywnego50 g startego
parmezanukilka gałązek świeżego rozmarynu/do dekoracji/3-4 łyżki
oliwy z oliwek ekstravergine50 g
masłasól do smakuświeżo zmielony
pieprzoraz150 g kremowego
sera Robiola / zobacz /200 ml
mleka2
żółtkagałka muszkatołowa/szczypta/
sól i
pieprz do smakuWykonanie:
-Podgrzać
bulion i pozostawić garnek na niewielkim ogniu.-Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki
oliwy, łyżeczkę
masła, wrzucić drobno pokrojoną
cebulkęi delikatnie podsmażyć .Wsypać
ryż i smażyć ok. 1 minutę, starannie mieszając.-Wlać
wino i gotować do odparowania płynu.-Dodać chochelką gorący
bulion, tak by całkowicie pokrywał
ryż i kontynuować gotowanie .-Z chwilą gdy
ryż wchłonie
bulion należy go stopniowo uzupełniać.-Doprawić do smaku
solą i
pieprzem-W międzyczasie oczyścić i pokroić
grzyby . Kilka ładniejszych kapeluszy pokroić w cienkie plasterki /posłużą do dekoracji/.-Na osobnej patelni rozgrzać 1,5 łyżki
oliwy,
czosnek i dodać pokrojone
grzyby. Smażyć ok. 4-5 minut.-Podsmażone
grzyby przełożyć do gotującego się
ryżu na kilka minut przed końcem gotowania.-Dodać 2 łyżeczki
masła, starty
parmezan, dokładnie wymieszać/ewentualnie dosolić/.-Gotowe risotto zdjąć z ognia , przykryć pokrywką i pozostawić na ok.2 min. by odpoczęło.-Nakładać na talerze polewając sosem
serowym.-Ozdobić świeżym
rozmarynem lub zieloną
pietruszką.Sos
serowy: /do przygotowania sosu można użyć dowolnego, ulubionego
serka o kremowej konsystencji/-
Serek i pozostałe
masło umieścić w niewielkim rondelku, dodać
mleko i gotować kilka minut .-Do gorącego sosu dodać
żółtka i energicznie wymieszać, zdjąć z ognia.-Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Gotowe, gorące risotto można umieścić w szklanych miseczkach / posmarowanych od wewnątrz
oliwą / , odczekać kilka minut , aż masa lekko zastygnie i energicznym ruchem przełożyć na talerzyki.Jeśli ścianki każdej miseczki wyłożymy od wewnątrz cienkimi, podsmażonymi plasterkami
grzybów otrzymamy ciekawy efekt końcowy.Każdą porcję polać gorącym sosem
serowym i ozdobić świeżymi listkami
rozmarynu.
Risotto z
grzybami można również podać w tradycyjny sposób i przełożyć bezpośrednio na talerze.