ßßß
-Podgrzać bulion i pozostawić garnek na niewielkim ogniu.-Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, łyżeczkę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulkęi delikatnie podsmażyć .Wsypać ryż i smażyć ok. 1 minutę, starannie mieszając.-Wlać wino i gotować do odparowania płynu.-Dodać chochelką gorący bulion, tak by całkowicie pokrywał ryż i kontynuować gotowanie .-Z chwilą gdy ryż wchłonie bulion należy go stopniowo uzupełniać.-Doprawić do smaku solą i pieprzem-W międzyczasie oczyścić i pokroićgrzyby . Kilka ładniejszych kapeluszy pokroić w cienkie plasterki /posłużą do dekoracji/.-Na osobnej patelni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy, czosnek i dodać pokrojone grzyby. Smażyć ok. 4-5 minut.-Podsmażone grzyby przełożyć do gotującego się ryżu na kilka minut przed końcem gotowania.-Dodać 2 łyżeczki masła, starty parmezan, dokładnie wymieszać/ewentualnie dosolić/.-Gotowe risotto zdjąć z ognia , przykryć pokrywką i pozostawić na ok.2 min. by odpoczęło.-Nakładać na talerze polewając sosem serowym.-Ozdobić świeżym rozmarynem lub zieloną pietruszką.Sos serowy: /do przygotowania sosu można użyć dowolnego, ulubionego serka o kremowej konsystencji/-Serek i pozostałe masło umieścić w niewielkim rondelku, dodać mleko i gotować kilka minut .-Do gorącego sosu dodać żółtka i energicznie wymieszać, zdjąć z ognia.-Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Gotowe, gorące risotto można umieścić w szklanych miseczkach / posmarowanych od wewnątrz oliwą / , odczekać kilka minut , aż masa lekko zastygnie i energicznym ruchem przełożyć na talerzyki.Jeśli ścianki każdej miseczki wyłożymy od wewnątrz cienkimi, podsmażonymi plasterkami grzybów otrzymamy ciekawy efekt końcowy.Każdą porcję polać gorącym sosem serowym i ozdobić świeżymi listkami rozmarynu.