ßßß
- Ser pokroić w kostkę , umieścić w rondelku , zalać mlekiem i odłożyć do lodówki.- Grzyby oczyścić i pokroić.- Rozgrzać na patelni oliwę, na której podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i smażyć do lekkiego przyrumienienia ok.6 min.- Doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem.- Wlać wino i dusić do odparowania płynu.- Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy ,wrzucić czosnek, delikatnie podsmażyć , dodać grzyby i dusić ok.10-15 min.- Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać drobniutko posiekaną zieloną pietruszkę /odłożyć do dekoracji kilka ładniejszych plasterków/.- Podsmażone mięso połączyć z grzybami.-Podgrzać mleko z serem, dodać masło, gotować na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.- Zdjąć rondelek z ognia, do sosu dodać żółtko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku.- W dużym rondlu zagotować wodę, posolić, dodać oliwę i gotować stopniowo płaty lasagne /najlepiej w-g zaleceń producenta/.- Ugotowane płaty wyjmować cedzakiem i wykładać pojedynczo na czystej ściereczce /aby uniknąć sklejenia/- Przygotować talerze /najlepiej lekko podgrzane/ .- Na spód każdego wyłożyć ok.1 łyżkę sosu, położyć płat ciasta , rozłożyć sos mięsno-grzybowy, polać sosem /ok.1 łyżka/, posypać startym serem i przykryć drugim płatem.- Powtarzać czynność z pozostałymi porcjami.- Wierzch polać pozostałym sosem, udekorować odłożonymi grzybami i zieloną pietruszką.- Podawać zaraz po przygotowaniu.