Wykonanie
którym trudno się oprzeć. Ciężka, kaloryczna lub delikatna i lekkostrawna.To my sami o tym decydujemy i dowolnie komponujemy nasze ulubione smaki. Lasagne można przygotować bowiem na wiele sposobów, a nadziewać tym, czym tylko zechcemy.Ostatnio polubiłam sposób przygotowania lasagne , który polega na przełożeniu nadzieniem ugotowanych 2 płatów ciasta bez konieczności zapiekania / tzw.otwarte/ . Całość należy polać dowolnym, gorącym sosem /serowym lub beszamelem/ bezpośrednio na talerzu.Wykorzystując ostatnie w tym roku świeże
grzyby przygotowałam lasagne w ten właśnie sposób.
Składniki /4 porcje/
8 płatów ciasta na lasagne500 g świeżych
grzybów leśnych300 g
mięsa mielonego/mieszane/60 g startego
parmezanu4 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku1/2
cebuli200 g
sera fontina / zobacz /100 ml
mleka1
żółtko100 g
masłasól i
pieprz do smakuWykonanie:
-
Ser pokroić w kostkę , umieścić w rondelku , zalać
mlekiem i odłożyć do lodówki.-
Grzyby oczyścić i pokroić.- Rozgrzać na patelni
oliwę, na której podsmażyć drobno pokrojoną
cebulę, dodać
mięso mielone i smażyć do lekkiego przyrumienienia ok.6 min.- Doprawić do smaku
sola i świeżo zmielonym
pieprzem.- Wlać
wino i dusić do odparowania płynu.- Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki
oliwy ,wrzucić
czosnek, delikatnie podsmażyć , dodać
grzyby i dusić ok.10-15 min.- Doprawić do smaku
solą,
pieprzem, dodać drobniutko posiekaną zieloną
pietruszkę /odłożyć do dekoracji kilka ładniejszych plasterków/.- Podsmażone
mięso połączyć z
grzybami.-Podgrzać
mleko z
serem, dodać
masło, gotować na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się
sera.- Zdjąć rondelek z ognia, do sosu dodać
żółtko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku.- W dużym rondlu zagotować
wodę, posolić, dodać
oliwę i gotować stopniowo płaty lasagne /najlepiej w-g zaleceń producenta/.- Ugotowane płaty wyjmować cedzakiem i wykładać pojedynczo na czystej ściereczce /aby uniknąć sklejenia/- Przygotować talerze /najlepiej lekko podgrzane/ .- Na spód każdego wyłożyć ok.1 łyżkę sosu, położyć płat ciasta , rozłożyć sos
mięsno-
grzybowy, polać sosem /ok.1 łyżka/, posypać
startym serem i przykryć drugim płatem.- Powtarzać czynność z pozostałymi porcjami.- Wierzch polać pozostałym sosem, udekorować odłożonymi
grzybami i zieloną
pietruszką.- Podawać zaraz po przygotowaniu.