ßßß Cookit - przepis na Na dzień czekolady ciasto fasolowe

Na dzień czekolady ciasto fasolowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne czekoladowo fasolowe ciasto upieczone bez użycia mąki.
Jest to moje pierwsze ciasto upieczone bez użycia mąki. Czytałam dużo o tym, że można upiec ciasto z fasoli,soi,ciecierzycy,groszku, przeglądałam przepisy, ale nie dałam się skusić. Wydawało mi się , że ciasta bez maki pieką tylko ci, którzy dbają o linię lub z innych powodów nie mogą jej używać. Gdzieś jednak w podświadomości drzemała myśl ,by spróbować jak takie ciasto smakuje.
Stało się. Zachęcona przepisem z tej strony strony zabrałam się do pracy. Moje ciasto oparte jest na właśnie na tym przepisie ,bo nie znając metody stosowania roślin strączkowych w słodkich wypiekach nie miałam pojęcia co,do czego.
Wprowadziłam jednak małe zmiany :nie miałam mleka w proszku, zamiast kakao dodałam czekoladę/nie dbam o linię/ i dorzuciłam troszkę otrębów pszennych.
Uważam ciasto za udane i naprawdę pyszne. Chyba jeszcze wypróbuję inne przepisy tego rodzaju, ale z zastosowaniem innych roślin strączkowych .
Składniki:
200 ml pure z fasoli białej
3 jajka
2 łyżki otrębów pszennych
½ tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru brązowego
kilka suszonych moreli
kilka suszonych śliwek
kilka orzechów laskowych
½ świeżej twardej gruszki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zamiast foremki keksowej użyłam malutkiej tortownicy
Wykonanie:
Czekoladę stopić w mikrofalówce. Jajka wymieszać z cukrem, dodać puree fasolowe, stopioną zimną czekoladę, kakao, otręby proszek do pieczenia. Owoce suszone pokroić w paski, gruszki w kostkę ,a orzechy na połówki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Małą foremkę keksową /10-20cm/ wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec ok. 35 min w temperaturze 180 st ./użyłam malutkiej tortownicy/
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/na-dzien-czekolady-ciasto-fasolowe.html