Wykonanie

Pyszne
czekoladowo fasolowe ciasto upieczone bez użycia
mąki.

Jest to moje pierwsze ciasto upieczone bez użycia
mąki. Czytałam dużo o tym, że można upiec ciasto z
fasoli,soi,
ciecierzycy,
groszku, przeglądałam przepisy, ale nie dałam się skusić. Wydawało mi się , że ciasta bez
maki pieką tylko ci, którzy dbają o linię lub z innych powodów nie mogą jej używać. Gdzieś jednak w podświadomości drzemała myśl ,by spróbować jak takie ciasto smakuje.Stało się. Zachęcona przepisem z tej strony strony zabrałam się do pracy. Moje ciasto oparte jest na właśnie na tym przepisie ,bo nie znając metody stosowania roślin strączkowych w słodkich wypiekach nie miałam pojęcia co,do czego.Wprowadziłam jednak małe zmiany :nie miałam
mleka w proszku, zamiast
kakao dodałam czekoladę/nie dbam o linię/ i dorzuciłam troszkę
otrębów pszennych.Uważam ciasto za udane i naprawdę pyszne. Chyba jeszcze wypróbuję inne przepisy tego rodzaju, ale z zastosowaniem innych roślin strączkowych .Składniki:

200 ml
pure z
fasoli białej3
jajka2 łyżki
otrębów pszennych½ tabliczki
gorzkiej czekolady1 łyżka
kakao4 łyżki
cukru brązowegokilka
suszonych morelikilka suszonych
śliwekkilka
orzechów laskowych½ świeżej twardej
gruszki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniazamiast foremki keksowej użyłam malutkiej tortownicyWykonanie:
Czekoladę stopić w mikrofalówce.
Jajka wymieszać z
cukrem, dodać puree
fasolowe, stopioną zimną
czekoladę,
kakao,
otręby proszek do pieczenia.
Owoce suszone pokroić w paski,
gruszki w kostkę ,a
orzechy na połówki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Małą foremkę keksową /10-20cm/ wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec ok. 35 min w temperaturze 180 st ./użyłam malutkiej tortownicy/


