ßßß Cookit - przepis na Otrębowe babeczki zamiast chrupiącej bułeczki

Otrębowe babeczki zamiast chrupiącej bułeczki

nazwa

Wykonanie

Świeżutkie pachnące i chrupiące bułeczki zamieniam od czasu do czasu na te oto otrębowe babeczki. Towarzyszą mi przez kilka dni w tygodniu szczególnie przy śniadaniu i to nie dlatego, że urzekły mnie swym niezwykłym smakiem ,ale dlatego, że zawierają w swoim składzie głównie otręby.
O cennych wartościach zdrowotnych otrębów zbożowych doskonale wiemy wszyscy.
Wiemy również,że są one największym przyjacielem osób odchudzających się i propagowane są jako składnik zdrowej diety. Swoje właściwości wspomagające odchudzanie zawdzięczają przede wszystkim wysokiej zawartości błonnika, który pęcznieje w żołądku i zmniejsza uczucie głodu, a dodatkowo regulują pracę układu pokarmowego. Otręby oczyszczają także nasz organizm z toksyn. Są doskonałą kuracją dla całego naszego przewodu pokarmowego. W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się otręby pszenne, owsiane, żytnie,orkiszowe , bo każdy typ ma trochę inne właściwości i oddziaływanie.
Jednak tylko wprowadzane do menu stopniowo i systematycznie mogą mieć dobry wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Tak jak ze wszystkim należy również zachować umiar i nie przesadzać...
Ale nawet takie babeczki mogą nam się po pewnym czasie znudzić. Na szczęście otręby można wykorzystać na bardzo wiele sposobów,a przepisów i zastosowań jest mnóstwo. Można je dodawać do musli , płatków , jogurtów, serków,różnych ciast,pieczywa, m ożna posypać nimi kanapki lub dodać to sałatki. Służą także do zagęszczania sosów , jako dodatek do zup , są doskonałą panierką do mięsa. Warto więc na co dzień mąkę zastępować otrębami/ przynajmniej częściowo/.
Składniki /ok. 6 szt/
50 g otrębów żytnich
50 g otrębów pszennych
1 łyżka mąki pszennej razowej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli/ można zmniejszyć/
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich/ można dowolnie zmieniać /
2 jajka
2 łyżki oleju ryżowego/lub innego wg uznania/
Wykonanie:
Wymieszać otręby z płatkami, dodać siemię lniane , sól ,zioła, proszek do pieczenia .
-Jajka ubić w miseczce , dodać jogurt ,olej i wymieszać .
-Masę jajeczno-jogurtową połączyć z suchymi składnikami.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać kilka łyżek wody lub mleka. Moje ciasto było dość zbite, babeczki słabo wyrosły, ale po upieczeniu okazały się kruche i wilgotne ./takie właśnie chciałam/
-Gotowe ciasto nakładać łyżką do foremek mufinkowych .
-Piec ok. 20 min w temperaturze 180 st.
-Wyjąć z foremek i przełożyć na kratkę do wystygnięcia. .
Po wystudzeniu babeczkę można przekroić na połowę i podawać z ulubionym twarożkiem i jogurtem naturalnym lub potraktować jako "kanapkę"i posmarować np.warzywną pastą.
Przygotowałam wcześniej pyszne "smarowidełka"/o nich innym razem/ z zielonego- mrożonego groszku,białej - gotowanej fasoli oraz ciecierzycy i karczocha/ ze słoiczka/.
Delikatne,ale doprawione ziołami warzywne pasty, doskonale smakują z otrębową bułeczką , ponieważ ciasto otrębowe jest dość suche i mocno sycące
Dodatek warzyw doskonale uzupełnia wartości odżywcze .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/02/otrebowe-babeczki-zamiast-chrupiacej.html