Wykonanie

Świeżutkie pachnące i chrupiące bułeczki zamieniam od czasu do czasu na te oto
otrębowe babeczki. Towarzyszą mi przez kilka dni w tygodniu szczególnie przy śniadaniu i to nie dlatego, że urzekły mnie swym niezwykłym smakiem ,ale dlatego, że zawierają w swoim składzie głównie
otręby.O cennych wartościach zdrowotnych
otrębów zbożowych doskonale wiemy wszyscy.Wiemy również,że są one największym przyjacielem osób odchudzających się i propagowane są jako składnik zdrowej diety. Swoje właściwości wspomagające odchudzanie zawdzięczają przede wszystkim wysokiej zawartości błonnika, który pęcznieje w żołądku i zmniejsza uczucie głodu, a dodatkowo regulują pracę układu pokarmowego.
Otręby oczyszczają także nasz organizm z toksyn. Są doskonałą kuracją dla całego naszego przewodu pokarmowego. W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się
otręby pszenne, owsiane, żytnie,orkiszowe , bo każdy typ ma trochę inne właściwości i oddziaływanie.Jednak tylko wprowadzane do menu stopniowo i systematycznie mogą
mieć dobry wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Tak jak ze wszystkim należy również zachować umiar i nie przesadzać...

Ale nawet takie babeczki mogą nam się po pewnym czasie znudzić. Na szczęście
otręby można wykorzystać na bardzo wiele sposobów,a przepisów i zastosowań jest mnóstwo. Można je dodawać do
musli ,
płatków ,
jogurtów,
serków,różnych ciast,
pieczywa, m ożna posypać nimi kanapki lub dodać to sałatki. Służą także do zagęszczania
sosów , jako dodatek do zup , są doskonałą panierką do
mięsa. Warto więc na co dzień
mąkę zastępować otrębami/ przynajmniej częściowo/.Składniki /ok. 6 szt/50 g
otrębów żytnich50 g
otrębów pszennych1 łyżka
mąki pszennej razowej2 łyżki
płatków owsianych1 łyżka
siemienia lnianego3/4 szklanki
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki soli/ można zmniejszyć/1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich/ można dowolnie zmieniać /2
jajka2 łyżki
oleju ryżowego/lub innego wg uznania/

Wykonanie:Wymieszać
otręby z
płatkami, dodać
siemię lniane ,
sól ,
zioła,
proszek do pieczenia .-
Jajka ubić w miseczce , dodać
jogurt ,
olej i wymieszać .-Masę jajeczno-
jogurtową połączyć z suchymi składnikami.Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać kilka łyżek
wody lub
mleka. Moje ciasto było dość zbite, babeczki słabo wyrosły, ale po upieczeniu okazały się kruche i wilgotne ./takie właśnie chciałam/-Gotowe ciasto nakładać łyżką do foremek mufinkowych .-Piec ok. 20 min w temperaturze 180 st.-Wyjąć z foremek i przełożyć na kratkę do wystygnięcia. .

Po wystudzeniu babeczkę można przekroić na połowę i podawać z ulubionym
twarożkiem i
jogurtem naturalnym lub potraktować jako "kanapkę"i posmarować np.warzywną pastą.Przygotowałam wcześniej pyszne "smarowidełka"/o nich innym razem/ z zielonego- mrożonego
groszku,białej - gotowanej
fasoli oraz
ciecierzycy i karczocha/ ze słoiczka/.Delikatne,ale doprawione
ziołami warzywne pasty, doskonale smakują z
otrębową bułeczką , ponieważ ciasto
otrębowe jest dość suche i mocno sycąceDodatek warzyw doskonale uzupełnia wartości odżywcze .
