Wykonanie
Od kiedy zaczęłam zajęcia na uczelni postanowiłam przynosić ze sobą w pudełeczku jedzenie. W tym tygodniu upiekłam pyszne i bardzo sycące muffiny z
mąki pszennej razowej z dodatkiem
płatków owsianych. Nie dodałam ani grama
cukru, natomiast postanowiłam je wzbogacić pysznymi
czereśniami z pektyną ze słoiczka. Można dodać
powidło śliwkowe lub różnorakie
dżemy. Także dodatek
suszonej żurawiny będzie trafiony. Jak wspomniałam wcześniej idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na uczelnie. Jeśli lubicie słodszą wersję można dodać łyżeczkę
stewii, która jest bezkalorycznym lecz słodszym zamiennikiem
cukru .Porcja na 18 sztukSkładniki:225 g
mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
soli,75 g
otrąb owsianych,ulubiona
konfitura,2
jajka,szklanka
mleka,1/3 szklanki
olejuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temp. 210 stopni.Do miski należy przesiać
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia. Dodać odmierzoną ilość
płatków owsianych, dokładnie wymieszać. W mniejszej misce rozbełtać widelcem bardzo dokładnie
jaja z
mlekiem, pod koniec dodać
olej. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać ( ciasto będzie miało grudkowatą konsystencję). Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy najpierw 1 łyżką ciasta następnie dodajemy łyżeczkę
konfitury i zakrywamy 1 łyżką ciasta. Pieczemy 25 min w temp. 200 stopni ( 10 min przed końcem można zmniejszyć temp .do 180 stopni aby muffiny się nie przypiekły zanadto).
