Wykonanie
Placuszki
twarogowe z
otrębami, smażone bez tłuszczu są wyśmienite! Przez dłuższy czas smakiem sernika mogłam cieszyć się tylko jedząc mini serniczki z piekarnika. Niestety rozgrzewanie trwa
wieki, przez co używam go tylko w weekendy, żeby oszczędzić trochę prądu ;)
SKŁADNIKI (na 8 placuszków; 1 placuch - 26 kcal):50 g
twarogu chudego50 g
twarogu półtłustegołyżka
jogurtu naturalnegojajołyżka
otrębów pszennychłyżeczka
otrębów owsianychpół łyżeczki
płatków jaglanych błyskawicznychpół łyżeczki
płatków owsianych górskichpół łyżeczki
zarodków pszennychszczypta
proszku do pieczeniaszczypta
sodyPRZYGOTOWANIE:1. Zmieszać wszystkie składniki w miseczce.2. Smażyć z obu stron na patelni bez lub z odrobiną tłuszczu (np. posmarowaną ręcznikiem papierowym nasączonym tłuszczem).Smacznego! :)Niektórych może dziwić dlaczego nigdy nie wstawiałam na bloga placków w żadnej formie. Przecież na stronach o takiej tematyce jak moja, ukazują się one bardzo często. Otóż odpowiedź jest prosta: nie spożywałam ich. Albo jak już je
jadłam, to były w tak mało reprezentacyjnej formie, że nikogo nie zachęciłby nawet najlepszy opis ich smaku. A to dlatego, że nie miałam odpowiedniej patelni. Każda z nich sprawiała, że nie było
mowy o smażeniu bez tłuszczu. Dół przyklejał się do patelni niczym na Super Glue, a góra pływała.W Wielkanoc natomiast dostałam od babci patelnię. Firma: nieznana, materiał: nieznany. Ale jest IDEALNA! Przynajmniej przy pierwszym użyciu. Troszkę się denerwowałam, bo nigdy nie miałam do czynienia z tak perfekcyjnym urządzeniem i nie wyobrażałam sobie smażenia tych rozpaćkanych mazi bez choćby odrobiny tłuszczu. A tutaj taka niespodzianka! Kiedy położyłam pierwszego placucha na patelni, wyglądało to tak, jakby wykorzystywała tą maleńką ilość tłuszczu zawartą w
twarogu, czy
jogurcie. Jestem tak zachwycona, że czyściłam delikatnie ręcznikiem papierowym każdą wypustkę po kolei, żeby nic nie zarysować!Poniżej zdjęcie patelni. Może ktoś ją rozpozna :)