Wykonanie

Lasagne z
serem ricotta, todość nietypowa zapiekanka, ale bardzo smaczna i delikatna.Oczywiście różnica
między tą najbardziej popularną polega jedynie na uzyciu innych składników, gdzie rolę sosu
mięsno -
pomidorowego zastępuje
ricotta.Lasgne przygotowuje się znacznie szybciej jeśli użyjemy gotowych płatów, które nie wymagają wstępnego obgotowania.....pozostaje nam tylko przygotować
sos beszamelowy i ułożyć wszystkie składniki w naczyniu do zapiekania.Jeśli
makaron wymaga wstępnego gotowania lub lubimy miękkie ciasto, płaty należy wcześniej obgotować w wodzie z dodatkiem 1,2 łyżek
oleju.

Składniki :/na 4 osoby/250 g płatów lasagne500 g
sera ricotta150 g
sera parmezan lub
Grana Padanokilka listków świeżego
tymiankuoliwa z oliwek/ok.4 łyżek/
sól,
pieprz do smaku na
sos beszamelowy:500 ml
mleka50 g
masła40 g
mąkisól,
pieprz,
gałka muszkatołowa do smakuPrzygotowanie:Przygotować
sos beszamelowy w/g tego przepisu .
Ser ricotta przełożyć o miski, dodać 2 łyżki
oliwy, 2 łyżki ciepłej
wody,
sól,
pieprz, rozdrobniony tymianek/ok 1/2 łyżeczki / i dokładnie wymieszać.Do
sosu beszamelowego dodać starty ser/ok.100g/ .Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą.Na dno wyłożyć kilka łyżek
sosu beszamelowego ,a następnie układać warstwami -płaty ciasta, na płaty rozłożyć warstwę
sera,-płaty, warstwę beszamelu i znowu -płaty,
ser, płaty i zakończyć
sosem beszamelowym /4 warstwy
makaronu, 2 warstwy
sera i 3 warstwy sosu/.Wierzch posypać pozostałym
serem, listkami
tymianku i wstawić do nagrzanego piekarnika . Zapiekać w temperaturze 160-170 st, do chwili , aż wierzch zarumieni się.Na moją zapiekankę czekałam ponad 30 min.
