ßßß Cookit - przepis na Lasagne z ricottą i tymiankiem

Lasagne z ricottą i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Lasagne z serem ricotta, todość nietypowa zapiekanka, ale bardzo smaczna i delikatna.
Oczywiście różnica między tą najbardziej popularną polega jedynie na uzyciu innych składników, gdzie rolę sosu mięsno -pomidorowego zastępuje ricotta.
Lasgne przygotowuje się znacznie szybciej jeśli użyjemy gotowych płatów, które nie wymagają wstępnego obgotowania.....pozostaje nam tylko przygotować sos beszamelowy i ułożyć wszystkie składniki w naczyniu do zapiekania.
Jeśli makaron wymaga wstępnego gotowania lub lubimy miękkie ciasto, płaty należy wcześniej obgotować w wodzie z dodatkiem 1,2 łyżek oleju.
Składniki :/na 4 osoby/
250 g płatów lasagne
500 g sera ricotta
150 g sera parmezan lub Grana Padano
kilka listków świeżego tymianku
oliwa z oliwek/ok.4 łyżek/
sól, pieprz do smaku na sos beszamelowy:
500 ml mleka
50 g masła
40 g mąki
sól,pieprz,gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Przygotować sos beszamelowy w/g tego przepisu .
Ser ricotta przełożyć o miski, dodać 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ciepłej wody, sól, pieprz, rozdrobniony tymianek/ok 1/2 łyżeczki / i dokładnie wymieszać.
Do sosu beszamelowego dodać starty ser/ok.100g/ .
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.
Na dno wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego ,a następnie układać warstwami -płaty ciasta, na płaty rozłożyć warstwę sera,-płaty, warstwę beszamelu i znowu -płaty, ser, płaty i zakończyć sosem beszamelowym /4 warstwy makaronu, 2 warstwy sera i 3 warstwy sosu/.
Wierzch posypać pozostałym serem, listkami tymianku i wstawić do nagrzanego piekarnika . Zapiekać w temperaturze 160-170 st, do chwili , aż wierzch zarumieni się.
Na moją zapiekankę czekałam ponad 30 min.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/02/lasagne-z-ricotta.html