Wykonanie

Sernik- to ciasto,które obowiązkowo od lat gości na moim świątecznym
stole.Wypróbowałam wiele przepisów, ale ten jest niezawodny i..... pyszny.Otrzymałam ten przepis z zapewnieniem, że nigdy nie opada.Sprawdziłam.... i tak już na stałe zagościł w mojej kuchni.Składniki :k ruche ciasto:

1 kostka
margaryny3 szklanki
mąki3 łyżki
cukru5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy w/g smakuszczypta
solim asa serowa:1kg
sera białego-mielonego2
jajka2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny lub
masła1 łyżeczka proszku d/pieczenia100 g
rodzynek50 g
skórki pomarańczowejoraz p uszka
brzoskwiń w syropie1,5 szklanki
cukru do piany1/2 szklanki wiórek
kokosowychWykonanie:Zarobić kruche ciasto, podzielić je na 2 części.Jedną część po30 min. chłodzenia rozwałkować i wyłożyć dno formy. Proponuję użyć dużej, głębokiej formy, ponieważ ciasto mocno wyrasta. Drugą część ciasta należy włożyć do zamrażalnika.Masa serowa:
miękką margarynę utrzeć z
cukrem dodając po jednym
jajku.Do utartej masy dodawać stopniowo
ser.Wszystkie składniki dokładnie utrzeć/można użyć miksera/.Pod koniec wsypać budynie,
proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Kto lubi może dodać rodzynki/, są mile widziane w każdym serniku , ale nie wszyscy je lubią.../Ubić na sztywną pianę
białka dodając ok.1,5 szklanki
cukru i 0,5szklanki
kokosu.Gotową masę
serową wylać na przygotowane wcześniej ciasto .Na wierzchu poukładać pokrojone w plastry
brzoskwinie, a na to ubitą pianę.Ostatnią warstwę stanowi ciasto z zamrażalnika, które należy zetrzeć na grubej tarce.