ßßß
Sernik- to ciasto,które obowiązkowo od lat gości na moim świątecznym stole.Wypróbowałam wiele przepisów, ale ten jest niezawodny i..... pyszny.Otrzymałam ten przepis z zapewnieniem, że nigdy nie opada.Sprawdziłam.... i tak już na stałe zagościł w mojej kuchni.Składniki :k ruche ciasto:
1 kostka margaryny3 szklanki mąki3 łyżki cukru5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy w/g smakuszczypta solim asa serowa:1kg sera białego-mielonego2 jajka2 budynie śmietankowe lub waniliowe1 szklanka cukru1 kostka margaryny lub masła1 łyżeczka proszku d/pieczenia100 g rodzynek50 g skórki pomarańczowejoraz p uszka brzoskwiń w syropie1,5 szklanki cukru do piany1/2 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Zarobić kruche ciasto, podzielić je na 2 części.Jedną część po30 min. chłodzenia rozwałkować i wyłożyć dno formy. Proponuję użyć dużej, głębokiej formy, ponieważ ciasto mocno wyrasta. Drugą część ciasta należy włożyć do zamrażalnika.Masa serowa: miękką margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku.Do utartej masy dodawać stopniowo ser.Wszystkie składniki dokładnie utrzeć/można użyć miksera/.Pod koniec wsypać budynie, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Kto lubi może dodać rodzynki/, są mile widziane w każdym serniku , ale nie wszyscy je lubią.../Ubić na sztywną pianę białka dodając ok.1,5 szklanki cukru i 0,5szklanki kokosu.Gotową masę serową wylać na przygotowane wcześniej ciasto .Na wierzchu poukładać pokrojone w plastry brzoskwinie, a na to ubitą pianę.Ostatnią warstwę stanowi ciasto z zamrażalnika, które należy zetrzeć na grubej tarce.