Smaczny, tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową, warto przypomnieć i odświeżyć stare przepisy. Zapraszam.SKŁADNIKI:1 kg sera1 szklanka cukru2 budynie śmietankowe lub waniliowe9 jaj1 małe opakowanie rodzynek1 kostka margaryny1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej pomarańczySkładniki na ciasto:25 dag mąki12 dag masła6 dag cukru2 żółtkaWYKONANIE:Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Cukier i cukier waniliowy,margarynę i żółtka ucieramy mikserem 10 minut.Małymi partiami dodajemy ser (zmielony 1 raz przez maszynkę) i ucieramy.Dodajemy budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Pianę ubitą z białek na sztywno również dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Dodajemy rodzynki namoczone w w wodzie i oprószone mąką.Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce i dodajemy do masy.Schłodzone ciasto wykładamy na dno blaszki.Wylewamy na wierzch masę serową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 1,5 godziny.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.