ßßß
 
            
         Podczas przeglądania starych maminych przepisów znalazło się kilka "perełek"- ciast pieczonych jeszcze przez babcię ale trochę zapomnianych. Tak jak ten sernik, pieczony ostatni raz ze dwadzieścia lat temu. Lubię "odkurzać" takie stare przepisy, bo dzięki nim czuję się jak dziecko na herbatce u babci.*foremka 23*23 cmSkładniki: na kruszonkę:1,5 szklanki mąki1/2 szklanki cukru2 żółtka120 g masła4 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową:750 g sera na sernik5 jajek1 szklanka cukru1/2 kostki masła4 łyżki soku z pomarańczy3 łyżki kaszy manny1 opakowanie budyniu waniliowegoSkładniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami aż wszystkie połączą się (ale nie zagniatać jak ciasto). Połowę przełożyć na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będzie rumiana czyli około 10-12 minut.W tym czasie przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać żółtka i ser. Następnie wsypać budyń i kaszę mannę, wlać sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć ją do foremki i posypać resztą kruszonki. Piec w 180*C około godziny. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na pół godziny. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Podczas przeglądania starych maminych przepisów znalazło się kilka "perełek"- ciast pieczonych jeszcze przez babcię ale trochę zapomnianych. Tak jak ten sernik, pieczony ostatni raz ze dwadzieścia lat temu. Lubię "odkurzać" takie stare przepisy, bo dzięki nim czuję się jak dziecko na herbatce u babci.*foremka 23*23 cmSkładniki: na kruszonkę:1,5 szklanki mąki1/2 szklanki cukru2 żółtka120 g masła4 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową:750 g sera na sernik5 jajek1 szklanka cukru1/2 kostki masła4 łyżki soku z pomarańczy3 łyżki kaszy manny1 opakowanie budyniu waniliowegoSkładniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami aż wszystkie połączą się (ale nie zagniatać jak ciasto). Połowę przełożyć na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będzie rumiana czyli około 10-12 minut.W tym czasie przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać żółtka i ser. Następnie wsypać budyń i kaszę mannę, wlać sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć ją do foremki i posypać resztą kruszonki. Piec w 180*C około godziny. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na pół godziny. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.