Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam!Składniki (na blaszkę 24x36 cm):ciasto:1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej)85 g masła / margaryny3 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudrucukier waniliowyser:1,25 kg sera białego (zmielić 3 razy)7 jajek85 g masła / margaryny1 szklanka cukru pudrucukier waniliowyolejek waniliowy1 budyń śmietankowy / waniliowybakalie (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa)Sposób wykonania:1. Zrobić kruche ciasto: sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić.3. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości, stopniowo dodawać zmielony 3-krotnie ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać olejek i budyń w proszku, miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko wymieszać.4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do sera i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników.5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta kruchego wyłożyć na blaszkę i cieniutko wylepić. Wylać ser. Na wierzch zetrzeć pozostałe kruche ciasto lub lepić cieniutkie łatki i wyłożyć je na ser.6. Piec ok 1 godziny w 180 st.C.7. Po całkowitym wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: in my kitchen