Wykonanie

Składniki:ciasto50 g
masła3 łyżki
cukru1
jajko2
żółtka4-5 łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaśmietana 18%warstwa serowa1 i 1/2 kg
sera białego2 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego200 g
masła1
budyń śmietankowy lub
waniliowy1/2
olejku pomarańczowegook. 50 g
rodzynekskórka pomarańczowa kandyzowanaszczypta
proszku do pieczenia1 łyżka grysiku1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej10-12
jajekZagniatamy ciasto.W misce ucieramy
masło,
cukier,
jajko i
żółtko. Dosypujemy
mąki przesianej z
proszkiem do pieczenia- tyle, ile zabierze ciasto (około 4-5 łyżek). Zarabiamy ciasto energicznie. Następnie rozkładamy ciasto (za pomocą łyżki) w blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i rozsmarowujemy je łyżką maczaną w
śmietanie 18%.Przygotowujemy masę
serową.
Ser mielimy (sitko o drobnych oczkach) lub kupujemy gotowy w wiaderku (np. Pilos- koniecznie bez
cukru). Jeśli kupicie słodzony, zmodyfikujcie przepis.
Masło, 3
jajka, 1 szklankę
cukru,
cukier waniliowy ucieramy mikserem. Dodajemy porcjami (łyżka po łyżce)
zmielony ser i pozostałe składniki (jajko+ser+cukier). Do
utartego sera dodajemy
mąkę, grysik,
budyń,
bakalie. Nakładamy masę na ciasto. Wygładzamy je. Pieczemy sernik w temperaturze 170*C przez 75 minut.




