Wykonanie
Święta, święta i po świętach. Jakby nie patrzeć więcej przygotowań do świąt niż samego odpoczynku, właśnie w kwestii wypoczęcia czuję niedosyt. Nie żebym zupełnie nie odpoczęła od codzienności, jednak dzięki zimowej aurze pogodowej zazwyczaj pełne słoneczka, pachnące wiosną i świeżością święta Wielkiej Nocy, zamieniły się w pochmurne i śniegowe Boże Narodzenie, niestety zakończone dla mnie w dodatku antybiotykiem.CiastoSkładniki2 całe
jaja0,5 kostki
margaryny0,5 szkl.
cukru3 czubate łyżki
mąki wrocławskiejSposóbWszystkie składniki dokładnie utrzeć, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.Masa serowaSkładniki1 kg
sera białego tłustego1 kostka
masła2 szklanki
cukru pudru8
żółtek (
białka zostawić do ubicia na pianę)2 łyżki
mąki kartoflanki1,5 opakowania
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniarodzynki wedle własnego uznaniaSposób
Ser zmielić dwukrotnie, zalać kostką roztopionego, gorącego
masła, dodać
cukier puder, 8
żółtek, kartoflankę,
cukier waniliowy oraz
proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z
białek oraz
rodzynki, wszystko porządnie mieszamy, wykładamy na ciasto na blachę.Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polać polewą z
białej czekolady i
śmietanki.