Wykonanie
Zapewne bardzo dobrze znane Wam ciasto, zwane często też seromakiem.Fantastyczne połączenie masy serowej i makowej na kruchym spodzie. Ciasto idealne na nadchodzące Święta, zwłaszcza wówczas gdy nie mamy za wiele czasu by przygotować sernik i makowiec oddzielnie. Ciasto to jest może odrobinę pracochłonne, ale zdecydowanie warte zachodu, a dla posiadaczy elektrycznej maszynki do mielenia to pikuś. Hmmm. przepraszam, pan Pikuś :))I jeszcze
powiem Wam szczerze, nie warto iść na łatwiznę i zastępować masy makowej gotowcem, bo to zawsze wyjdzie zupełnie inne ciasto.Przepis znalazłam już parę lat temu na blogu
Magdy, której bardzo, bardzo dziękuję, bo mimo że ciasto znałam i pojawiało się u mnie już wcześniej to ten przepis jest po prostu rewelacyjny :)Polecam ;)

Składniki na ciasto kruche:15 dag
margaryny15 dag
cukru3
żółtka30 dag
mąki2-3 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cukru waniliowegoSkładniki na masę
makową:ok. 400g
maku suchego15 dag roztopionej
margaryny3
białka15 dag
miodu1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
rodzynekaromat migdałowy (parę kropel)Składniki na masę
serową:ok. 700g
twarogu 2-3-krotnie zmielonego15 dag
margaryny20 dag
cukru3
jajka1
budyń śmietankowy w proszku
aromat waniliowy lub
śmietankowy, lub 4 łyżeczki
cukru waniliowegoPolewa czekoladowa:50g
margaryny50g
cukru pudru2-3łyżki
mleka1/4 łyżeczki
mąki ziemniaczanejDekoracja:
polewa czekoladowa,
płatki migdałowe i
orzechy włoskieMak należy sparzyć i namoczyć na kilka godzin przed zmieleniem.
Potem odsączyć na gęstym sitku.Składniki ciasta kruchego zagniatamy. Ciasto powinno być bardzo miękkie, jeśli wychodzi za suche trzeba dodać więcej
śmietany. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 30x25cm. Ciasto to nie za bardzo da się wałkować trzeba je włożyć i porozciągać paluszkami.Przygotowujemy masę
makową: odsączony
mak mielimy dwa
razy, za drugim razem z
cukrem.
Potem dodajemy pozostałe składniki masy, dokładnie mieszamy i masę wykładamy na kruche ciasto. Wyrównujemy warstwę.Nagrzewamy piekarnik do 170 st. C.Przygotowujemy masę
serową:
Twaróg mielimy najlepiej 2-3
razy. Ja zmieliłam raz ale za to na sitku o tych drobnych otworkach.
Margarynę ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy
zmielony ser. Mieszamy dokładnie, a następnie do masy dodajemy
jajka,
budyń w proszku i aromat lub
cukier waniliowy. Masę wykładamy na warstwę
makową i wyrównujemy.Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy do lekkiego zrumienienia warstwy serowej. Zwykle jest to około 50-60 min.Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wg uznania, u mnie
polewa czekoladowa oraz
płatki migdałowe i
orzechy włoskie.
Polewa czekoladowa:
margarynę,
cukier puder,
mleko,
mąkę ziemniaczaną stopić razem na wolnym ogniu, a
potem dodać 100g
gorzkiej czekolady połamaną w kostki i ogrzewać do uzyskania jednolitej polewy.Smacznego ;)