ßßß Cookit - przepis na Arabeska

Arabeska

nazwa

Wykonanie

Zapewne bardzo dobrze znane Wam ciasto, zwane często też seromakiem.
Fantastyczne połączenie masy serowej i makowej na kruchym spodzie. Ciasto idealne na nadchodzące Święta, zwłaszcza wówczas gdy nie mamy za wiele czasu by przygotować sernik i makowiec oddzielnie. Ciasto to jest może odrobinę pracochłonne, ale zdecydowanie warte zachodu, a dla posiadaczy elektrycznej maszynki do mielenia to pikuś. Hmmm. przepraszam, pan Pikuś :))
I jeszcze powiem Wam szczerze, nie warto iść na łatwiznę i zastępować masy makowej gotowcem, bo to zawsze wyjdzie zupełnie inne ciasto.
Przepis znalazłam już parę lat temu na blogu Magdy, której bardzo, bardzo dziękuję, bo mimo że ciasto znałam i pojawiało się u mnie już wcześniej to ten przepis jest po prostu rewelacyjny :)
Polecam ;)
Składniki na ciasto kruche:
15 dag margaryny
15 dag cukru
3 żółtka
30 dag mąki
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na masę makową:
ok. 400g maku suchego
15 dag roztopionej margaryny
3 białka
15 dag miodu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek
aromat migdałowy (parę kropel)
Składniki na masę serową:
ok. 700g twarogu 2-3-krotnie zmielonego
15 dag margaryny
20 dag cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy w proszku
aromat waniliowy lub śmietankowy, lub 4 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
50g margaryny
50g cukru pudru
2-3łyżki mleka
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
polewa czekoladowa, płatki migdałowe i orzechy włoskie
Mak należy sparzyć i namoczyć na kilka godzin przed zmieleniem. Potem odsączyć na gęstym sitku.
Składniki ciasta kruchego zagniatamy. Ciasto powinno być bardzo miękkie, jeśli wychodzi za suche trzeba dodać więcej śmietany. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 30x25cm. Ciasto to nie za bardzo da się wałkować trzeba je włożyć i porozciągać paluszkami.
Przygotowujemy masę makową: odsączony mak mielimy dwa razy, za drugim razem z cukrem. Potem dodajemy pozostałe składniki masy, dokładnie mieszamy i masę wykładamy na kruche ciasto. Wyrównujemy warstwę.
Nagrzewamy piekarnik do 170 st. C.
Przygotowujemy masę serową: Twaróg mielimy najlepiej 2-3 razy. Ja zmieliłam raz ale za to na sitku o tych drobnych otworkach. Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy zmielony ser. Mieszamy dokładnie, a następnie do masy dodajemy jajka, budyń w proszku i aromat lub cukier waniliowy. Masę wykładamy na warstwę makową i wyrównujemy.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy do lekkiego zrumienienia warstwy serowej. Zwykle jest to około 50-60 min.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wg uznania, u mnie polewa czekoladowa oraz płatki migdałowe i orzechy włoskie.
Polewa czekoladowa: margarynę, cukier puder, mleko, mąkę ziemniaczaną stopić razem na wolnym ogniu, a potem dodać 100g gorzkiej czekolady połamaną w kostki i ogrzewać do uzyskania jednolitej polewy.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/12/arabeska.html