Wykonanie
Zatęskniliśmy ostatnio za zapachem domowego ciasta i
chleba, dlatego wczoraj już nie wytrzymałam i upiekłam :)Pracy nam teraz nie brakuje, więc musiało być prosto, raczej szybko no i najlepiej z czegoś co akurat jest pod ręką, by nie tracić czasu jeszcze na wyprawę kilka kilometrów po zakupy. Tak właśnie powstała kombinacja klasycznego murzynka z
gruszkami które akurat mamy na naszej działce. A że
biała czekolada to u nas towar prawie pierwszej potrzeby ;) więc przydała się na polewę.Kombinacja wyszła zaskakująco pyszna. Polecam :)

Składniki:3
jajka2 szklanki
cukru2 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki
mleka lub
wody1 kostka
margaryny3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 czubate łyżki
kakaokilka kropel
aromatu rumowegokilka
gruszekPolewa:100 g
białej czekolady2 łyżki
śmietanki 18 %
Cukier,
mleko,
margarynę i
kakao rozpuszczamy i chwilkę gotujemy. Tak powstałą masę studzimy.Obrane
gruszki kroimy na cząstki usuwając z nich przy okazji gniazda nasienne.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.Następnie do wystudzonej masy
kakaowej dodajemy 3
żółtka, przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, kilka kropel
aromatu rumowego i całość miksujemy na gładką masę. Z 3
białek ubijamy sztywną pianę, którą dodajemy do masy
kakaowej i łączymy je razem na wolnych obrotach miksera lub ręcznie za pomocą łyżki.Część ciasta wylewamy na blaszkę (25x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, układamy cząstki
gruszek, a następnie wylewamy pozostałą część ciasta.Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50 minut, lub do suchego patyczka.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, dodajemy do niej
śmietankę i szybko mieszamy. Dobrze jest to robić w kąpieli
wodnej, by przypadkiem
śmietana się nie zważyła. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch ciasta.Smacznego ;)


Przepis dodaję do akcji: